Vi oppdaterer systemene våre
Du kan derfor oppleve nedetid ved våre tjenester. Vi beklager ulempen dette medfører, og ber deg prøve igjen på et senere tidspunkt. 

Trening

Mange vil gjerne være mer aktive, men opplever at det kan være vanskelig å bryte ut av en ikke-aktiv hverdag og dørstokkmila blir lengre og lengre. Ønsket om å komme i gang med trening er første skritt i retning av en mer aktiv hverdag, og du må ikke trene hardt for å være fysisk aktiv.

Forskning viser at det ikke trengs blodslit for at det skal være bra for helsen. Av og til kan det å fylle hverdagen med litt aktivitet hver dag erstatte en hard treningsøkt du uansett ikke hadde gjennomført. Det viktigste er å finne noe du mestrer og trives med, samt noe som lett kan gjennomføres. Dermed blir det lettere å gjenta aktiviteten regelmessig.

Sjansen for å lykkes er også større om du har en plan, så begynn med å se for deg et mål.

Tenk gjennom hva du vil oppnå på kort og lang sikt.

  • Hva skal du gjøre i morgen?
  • Hva skal du prøve om en måned?
  • Lag realistiske målsetninger.

Trening deler vi inn i hovedsakelig kondisjonstrening og styrketrening.

Kondisjonstrening er trening som forbedrer hjertets evne til å pumpe ut blod og oksygen i kroppen og gir deg bedre utholdenhet. For å få bedre kondisjon må du trene slik at du puster raskere og kjenner at musklene jobber.

Velg aktiviteter du liker og som du klarer å få til i hverdagen. Å gå, sykle, jogge, danse, svømme eller spille fotball er gode aktiviteter for å trene kondisjon for eksempel.

Er kondisjonstrening nytt for deg er det viktig at de første øktene er rolige. Mange tar for hardt i de første gangene – og da er sjansen større for at du sprekker og dropper hele prosjektet.

Du kan starte med følgende program eksempelvis: To ganger i uken, 10 minutter rolig oppvarming, så 30 minutter i jevnt tempo med moderat intensitet, noen kaller det snakketempo. Om du går eller jogger eller løper er avhengig av hva du både klarer og ønsker. I de første ukene er det naturlig å dele opp med litt gåing, og litt jogging/løping frem til du mestrer å jogge/løpe hele.

Intervalltrening er en annen effektiv måte å trene kondisjon på – og kan gjennomføres også om du går. Det enkleste er da å finne en motbakke som tar to til fire minutter opp. Da går du nær maksgrensen din opp – og rolig ned igjen. Repeter minst tre ganger.

 

Trening og kosthold