Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Trening

Mange vil gjerne være mer aktive, men opplever at det kan være vanskelig å bryte ut av en ikke-aktiv hverdag og dørstokkmila blir lengre og lengre. Ønsket om å komme i gang med trening er første skritt i retning av en mer aktiv hverdag, og du må ikke trene hardt for å være fysisk aktiv.

Forskning viser at det ikke trengs blodslit for at det skal være bra for helsen. Av og til kan det å fylle hverdagen med litt aktivitet hver dag erstatte en hard treningsøkt du uansett ikke hadde gjennomført. Det viktigste er å finne noe du mestrer og trives med, samt noe som lett kan gjennomføres. Dermed blir det lettere å gjenta aktiviteten regelmessig.

Sjansen for å lykkes er også større om du har en plan, så begynn med å se for deg et mål.

Tenk gjennom hva du vil oppnå på kort og lang sikt.

  • Hva skal du gjøre i morgen?
  • Hva skal du prøve om en måned?
  • Lag realistiske målsetninger.

Trening deler vi inn i hovedsakelig kondisjonstrening og styrketrening.

Kondisjonstrening er trening som forbedrer hjertets evne til å pumpe ut blod og oksygen i kroppen og gir deg bedre utholdenhet. For å få bedre kondisjon må du trene slik at du puster raskere og kjenner at musklene jobber.

Velg aktiviteter du liker og som du klarer å få til i hverdagen. Å gå, sykle, jogge, danse, svømme eller spille fotball er gode aktiviteter for å trene kondisjon for eksempel.

Er kondisjonstrening nytt for deg er det viktig at de første øktene er rolige. Mange tar for hardt i de første gangene – og da er sjansen større for at du sprekker og dropper hele prosjektet.

Du kan starte med følgende program eksempelvis: To ganger i uken, 10 minutter rolig oppvarming, så 30 minutter i jevnt tempo med moderat intensitet, noen kaller det snakketempo. Om du går eller jogger eller løper er avhengig av hva du både klarer og ønsker. I de første ukene er det naturlig å dele opp med litt gåing, og litt jogging/løping frem til du mestrer å jogge/løpe hele.

Intervalltrening er en annen effektiv måte å trene kondisjon på – og kan gjennomføres også om du går. Det enkleste er da å finne en motbakke som tar to til fire minutter opp. Da går du nær maksgrensen din opp – og rolig ned igjen. Repeter minst tre ganger.

 

Trening og kosthold