Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Unngå de vanligste båtskadene om våren

Alle båteiere ønsker seg en problemfri sesongstart om våren. Med våre råd så øker i alle fall sjansene for en god start på sesongen.

Aktersjøen på en båt i fart og norsk flagg - gode råd om sesongstart for båteiere

 

Er båten sjødyktig?

For at forsikringen skal gjelde er det krav til at båten skal være i sjødyktig stand. Det betyr at du må huske dette:

  • Sett inn bunnpluggen hvis den har vært skrudd ut under vinteropplaget. Dette høres banalt ut, men hvert år er det båteiere som glemmer seg og starter sesongen med en båt som inntar vann og synker.
  • Før sjøsetting (og rett etter sjøsetting) bør du sjekke at alle skroggjennomføringer og ventiler under vannlinja ikke tar inn vann. Dette kan være fra vanninntaket for toalett, «gråvann» fra vasken og lignende.
  • Hvis du har seilbåt som har vært i opplag på land - sjekk at det ikke lekker inn vann rundt kjøl eller kjølbolter etter belastning på kjølen.
  • Sjekk også at lensepumpe virker og at båten generelt er i god stand. Bytt ut viktige komponenter som er ødelagt eller dårlige.

 

Trenger du råd om vårpuss av båten? Det finner du her

 

Når båten er kommet på sjøen

  • Sjekk fortøyningstau og knuter. Hvis de er noen år gamle kan det være at solpåvirkning og saltvann har halvert bruddstyrken. Vurder om det er på tide å bytte.
  • Fortøy på båtplassen som du ville gjort for storm og sett opp med «spring». Først da ligger båten trygt (se gjerne illustrasjon hos wavekompetanse.no).
  • Bruk så mange fendere at ingen del av båten kan berøre bryggeanlegg, kai eller andre båter rundt ved bevegelse, verken styrbord, babord, baug eller akter.
  • Ivrige båtentusiaster er gjerne utålmodige etter å få sjøsatt båten om våren - helst så snart som mulig etter påske. Men kanskje brukes båten lite frem til varmen og sola kommer for alvor. Er båten først sjøsatt, så husk å følge opp med hyppig tilsyn og vedlikehold. Ikke «glem» båten fram til St.Hans.

 

Før første tur

  • Last ned appen 113. Skulle et uhell skje kan du bruke den for å kontakte nødetatene og samtidig automatisk sende koordinatene for hvor du befinner deg.
  • Sørg for at batteriet i båten er fulladet, og lad regelmessig gjennom sesongen. Ved større nedbørsmengder vil for eksempel en elektrisk lensepumpe stoppe etter noen timer grunnet lav spenning og båten kan få vannskader eller synke. Det er kjedelig å reise ut på en solskinnsdag, men ikke å få start på motoren når det blåser opp og du vil reise hjem. Et frisk og oppladet batteri er like viktig som øvrig sikkerhetsutstyr.
  • Sørg for at det er godkjente redningsvester til alle om bord. Dette er påbudt. På oppblåsbare vester må nødvendigvis ikke CO2-patronen byttes hvis den ikke er brukt og fremdeles sitter godt påskrudd, men utløsermekanismen bør skiftes ut hvert andre år. Det er mange gode videoer på nettet fra produsentene som viser «hvordan».
  • Husk å ha ekstra tau til fortøyning eller sleping, førstehjelpsskrin, båtshake og brannslukningsutstyr.
  • Sjekk at alt nødutstyr ombord er i god stand og både klart og tilgjengelig for bruk om nødvendig.

 

En ny båtsesong står for døren - forhåpentligvis med sol, varme, og trygge, gode dager for alle. Husk å avpasse farten og ta hensyn til både badende, dyr, fugleliv og andre sjøfartøy. Tilpasset fart senker gjør deg mindre utsatt for ulykker og grunnstøting. Last gjerne ned appen «Båtfart» som hjelper deg å holde fartsgrensen på sjøen.

 

Har båten din dieselmotor? Les våre råd til deg her

(Kilder: Redningsselskapet, Wave Kompetanse)