Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Til deg med diesel på tanken

Små mikroorganismer som vokser i diesel kan forårsake store problemer i båtmotorer. Vi har noen enkle råd som kan hjelpe deg å unngå kompliserte og dyre avbrudd av båtsesongen.

En båt fyller diesel

Dieseldyr er lett å oppdage, litt større jobb å gjøre noe med, men enkelt å forebygge med biocid. En kork biocid når du fyller tanken vil drepe mikrobene.
Lise Norstrøm, Fagsjef i Tryg

Du har gjerne hørt om begrepet «dieseldyr»? Det dreier seg egentlig om infisert eller forurenset drivstoff, og kan i verste fall ødelegge båtsesongen for deg. Det som er utfordrende med utviklingen av dieseldyr i tanken er at det skjer gradvis og utvikler seg over flere år.

Det første tegnet er gjerne at man oppdager et gelèaktig brunt belegg ved årlig skift av dieselfilteret. Det blir litt mer belegg år for år frem til man har en gelèaktig brun guffe som fyller hele filterhuset.

  • Bruk biocidtilsetning: Biocid dreper dieseldyrene og brukt som vedlikehold ved hver tankfylling, vil dette stoppe videre utvikling av mikrobene i dieseltanken. Ved å bruke biocid stopper utviklingen av dieseldyr, og de døde mikrobene som fortsatt er i tanken vil fanges opp av dieselfiltrene uten at det utvikles mer av den «brune geleen» som før eller siden vil medføre motorstopp. Å tilsette biocid som vedlikehold er spesielt viktig hvis motoren ikke brukes regelmessig eller hvis båten har lav omsetning på diesel (f.eks. seilbåter). Biocid er «samme stoffet» som de profesjonelle firmaene benytter for å fjerne dieseldyr, men til vedlikehold benytter du betydelig svakere doser. Biocid egnet for vedlikehold får du kjøpt hos de fleste marinaer og i båtutstyrsforretninger.
  • Sjekk at pakningen under tanklokket er hel og tetter godt: De aller fleste får vann i dieseltanken ved at sjø- og regnvann skyller over dollbordet og det lekker gjennom utette pakninger under tanklokket. Når byttet du pakningen her sist?
  • Fyll opp tanken ofte og spesielt før du lagrer båten for vinteren. Dieseldyr trenger vann for å utvikle seg. Luften i en dieseltank innholder fuktighet og ved temperatursvingninger kan det oppstå kondens på innsiden av tanken. Fyller du tanken ofte og når du lagrer båten for vinteren vil du kunne forebygge problemet.
  • Hold drivstofftanken ren: Det er viktig å holde drivstofftanken ren for å unngå at det bygger seg opp organisk materie som igjen kan tiltrekke seg mikroorganismer fra diesel. Fjern vann og sedimenter fra bunnen av tanken regelmessig ved hjelp av en vannseparator eller en dieselrenser. Rengjøring av dieseltanken er nødvendig vedlikehold.
  • Vedlikehold motoren regelmessig: Regelmessig vedlikehold av motoren, filterskift og drivstoffsystemet kan bidra til å oppdage og forebygge problemer. Ha alltid med ekstra dieselfiltere i reserve.
  • Tenk tankhygiene: Rene dieseltanker betyr sikkerhet til sjøs!