Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

For informasjon om skogbrannene på Rhodos, se denne siden.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

Atopisk eksem

Atopisk eksem er en kronisk betennelsestilstand i huden som medfører rødt, skjellende utslett. Ofte ses også kloremerker grunnet intens kløe.

Hva er Atopisk eksem?

Atopisk eksem gir et rødt, skjellende utslett i huden. Atopisk eksem er en kronisk betennelsestilstand. Stadig flere barn utvikler atopisk eksem og det er anslått at ca 15-20 prosent av alle barn og unge har denne tilstanden. Atopisk eksem er ikke en allergisk reaksjon.

Huden fungerer vanligvis som en fysisk, kjemisk og biologisk barriere mot ytre påvirkning. Ved atopisk eksem er hudbarrieren svekket, blant annet ved at huden har redusert evne til å binde fuktighet og at den inneholder mindre fettstoffer enn normalt. Det innebærer at huden blir tørrere og at den er mer utsatt for irritasjon fra støv, ull, svette, stoffer som kan fremkalle allergi og for enkelte bakterier. Utslettet gir kraftig kløe som bidrar til oppkloring av huden.

Årsaken til at noen får atopisk eksem, og andre ikke, er ikke fullstendig kjent. Arvelige forhold spiller en stor rolle, og sannsynligvis har også miljøfaktorer betydning for utvikling av eksemet. Utslettet debuterer ofte i løpet av de første levemånedene, og avtar med årene. Utslettets lokalisasjon og utseende varierer avhengig av alder. Barn under to år får typisk utslett i ansikt, hodebunn, bak ører og på hals. Barn over to år får helst utslett på bøyesider av albuer, ved håndledd, i knehaser og rundt ankelledd, samt hode og hals. Ungdom og voksne får helst utslett i hode og hals, nakke, bøyesider av albuer, hender og håndledd samt knehaser.

Symptomer

Atopisk eksem er preget av intens kløe.

Ved atopisk eksem er huden tørr, eventuelt også preget av væskende blemmer, og karakterisert ved intens kløe. Lokalisasjonen av utslettet varierer typisk med alderen, og graden av kløe kan også variere. Det er vanskelig å la være å klø på utslettet, hvilket medfører kloremerker, og huden er ofte fortykket.

Behandling og forebygging

Det eksisterer ingen behandling som kan kurere atopisk eksem, men det finnes flere behandlingsmetoder som kan bedre plagene betraktelig og hjelpe til med å holde sykdommen i sjakk.

Ved behandling og forebygging av atopisk eksem tar man utgangspunkt i fire aspekter ved sykdommen; utslett, kløe, tørr hud og eventuell infeksjon. Amming av barn med disposisjon for atopisk eksem kan mulig forsinke sykdomsutbrudd og forhindre lette tilfeller av eksem.

Sol er som oftest gunstig for atopisk eksem, og solferier anbefales. Diett er sjelden nødvendig, men enkelte næringsmidler kan gi forverring av eksemet. Behandlingen av atopisk eksem innebærer både enkle tiltak en kan gjøre selv samt medisinsk behandling som iverksettes av fastlege, barnelege eller hudlege. Atopisk eksem rammer ulike pasienter i ulik grad, og det er derfor vanlig at det lages et individuelt tilpasset behandlingsregime for den enkelte pasient, og som kan justeres etter behov. Pasienten bør følges av en fast legekontakt og motta god informasjon og opplæring, slik at pasienten eller dens pårørende selv kan delta aktivt i forebygging og behandling.

Behandling mot utslett innebærer betennelsesdempende medikamenter som smøres på huden. Førstevalget er kortikosteroider. Slike medikamenter inndeles i ulike grupper (1-4) avhengig av styrke. Et eksempel på et slikt preparat er hydrokortison, som tilhører gruppe 1 (den svakeste gruppen). Videre finnes medikamenter som spesifikt går inn og påvirker uhensiktsmessige reaksjoner fra immunsystemet, såkalt immunmodulerende behandling. Kalcineurinhemmere tilhører denne medikamentgruppen.

Behandling mot kløe er først og fremst å forsøke å unngå faktorer som utløser kløe. Eksempler kan være varme, ulltøy, svette og støv. Med andre ord kan en god behandling være å ikke bruke ull rett mot huden og å unngå for varm påkledning. Å skylle tøyet godt etter vask kan være hensiktsmessig. For å hindre kloring bør neglene holdes korte, og det kan være lurt å sove med heldekkende pyjamas, gjerne med fot hos små barn. Såkalte sederende antihistaminer virker beroligende, og kan brukes for å bedre søvn dersom det foreligger intens kløe.

Behandling mot tørr hud innebærer blant annet å holde huden fuktig. For å oppnå dette kan en blant annet bruke fuktighetskremer uten parfyme, som påføres flere ganger i løpet av dagen. Videre anbefales oljebad. Dusjing har en tendens til å tørke ut huden, slik at dette bør holdes til et minimum. En bør bruke badeoljer fremfor dusjsåper, og generelt unngå basiske såper.

Behandling mot infeksjon: Ved væskende eksem foreligger det som regel en infeksjon. Det kan behandles med antibiotika i salveform, som smøres på huden (eventuelt i tablettform dersom det foreligger en større infeksjon i eksemet). Videre finnes det ulike desinfiserende bad, blant annet virker krystallfiolett-bad og kaliumpermanganat-bad bakteriedrepende.

Det er sjelden nødvendig med innleggelse på sykehus, men noen få er så plaget at dette er aktuelt. Noe som stort sett brukes ved innleggelse i sykehus, er lysbehandling med ulike kombinasjoner av UV-lys, våt bandasjering over medikamenter som er påsmurt på huden for å forbedre opptaket av medikamentet, tjærebad og mer omfattende betennelsesdempende behandling som virker på hele kroppen, såkalt systemisk.

Undersøkelse og diagnostikk

Atopisk eksem har et svært karakteristisk utseende og en typisk plassering på kroppen som gjør at legen vanligvis lett gjenkjenner utslettet, og det er ofte tilstrekkelig for å stille diagnosen.

Atopisk eksem er lett å kjenne igjen for legen. Ofte har også nære familiemedlemmer til pasienten en disposisjon for såkalt atopi, det vil si at de er eller har vært plaget med atopisk eksem, høysnue eller astma. Dette forsterker i så fall mistanken om atopisk eksem.

Årsak

Årsaken til atopisk eksem er ukjent, men sannsynligvis spiller både arvelige og miljømessige forhold en rolle sammen.

Atopisk eksem er ikke en allergisk sykdom, men i enkelte tilfeller kan tilstanden forverres av allergier.

Prognose

Atopisk eksem er en kronisk hudsykdom, men de fleste opplever bedring av plagene med alderen.

Halvparten av de som får atopisk eksem i spedbarnsalderen har normalisert hud innen de begynner på skolen. Så mange som opp til 90 prosent er kvitt plagene ved pubertetsalder. Noen få vil fortsette å ha uttalte plager med eksemet også i voksen alder.

En med atopisk eksem vil fortsette å ha sin atopiske disposisjon og sin tørre hudtype. Om lag 30 prosent av de som har hatt barneeksem vil utvikle astma og/eller høysnue.

 

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

 

Tryg Legehjelp