1. Tryg Magasinet

Derfor bør du ha kaskoforsikring på sjøen

Dropper du kaskoforsikring på båten fordi du er en god båtfører? Da har du sannsynligvis ikke fått med deg dette.

Tre mennesker med redningsvest, tar selfie i en båt

 

De aller fleste kjenner til hvordan kaskoforsikring fungerer på bilveien på land. Blir din bil skadet av en annen fører, så er det den andre førers ansvarsforsikring som dekker skaden på din bil. En kaskoforsikring på bilen din dekker skader som du selv har forårsaket. Men slik er det altså ikke på sjøen…

Hovedregel

Skulle en annen båt påføre din båt skade, så er du som hovedregel ansvarlig skaden på din egen båt – selv om du ikke var skyld i skaden. For mange virker dette både urettferdig og veldig merkelig. Men slik er altså reglene. De eneste tilfellene hvor den andre kan måtte komme til å stå ansvarlig for skaden er hvis de har opptrådt uaktsomt (for eksempel holdt høy fart i henhold til omgivelser og farvann) eller direkte har skyld i skaden.

Noen eksempler

Hvis en båt kommer for å legge til kai ved siden av din båt som ligger fortøyd, og noe skjer med motoren som gjør at den kolliderer med din, så har du ikke nødvendigvis krav på erstatning fra den andre båteieren. Skulle du da ha latt være å kjøpe kaskoforsikring til din båt må du selv betale for reparasjoner på din båt.

Et annet eksempel kan være at din båt ligger på land i vinteropplag. Hvis en annen båt skulle velte og skade din båt, så har du ikke krav på erstatning fra den andre båtens eier med mindre de har gjort noe uaktsomt. Igjen så vil du være avhengig av å ha kaskoforsikring på din båt for å være helt sikker på at du ikke må dekke skaden på din båt selv.

Hva med ansvaret?

Sjølovens kollisjonsansvarsregler avgjør om den som har forårsaket skaden skal stå ansvarlig for den. Og regelen er at de må ha utvist et skyldansvar som oppfyller visse juridiske krav. Kort forklart skal det mye til at den som har skyld i en skade på en annens båt faktisk må stå ansvarlig for den. Derfor bør du tenke deg nøye om før du dropper kaskoforsikring på sjøen – uansett hvor dyktig eller erfaren båtfører du selv er.

Få et tilbud i dag

Har du en båtforsikring i Tryg i dag og ønsker tilbud på kaskoforsikring? Da kan du klikke her for å få tilbud på båtforsikring. Hak av for båtforsikring og skriv i kommentarfeltet at du ønsker tilbud på kaskodekning på båten din, så tar vi kontakt med deg.

Hvis du har en båt forsikret i et annet selskap i dag og vil sjekke hva den vil koste å forsikre i Tryg trykker du her for tilbud på båtforsikring.