Nettsiden vår blir snart enda bedre
Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal. Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Hva kreves for å øvelseskjøre?

Vi i Tryg ønsker å gi ledsager og kandidat et verktøy dere kan benytte på veien mot førerkortet. Statens vegvesen anbefaler at du begynner to år før du skal kjøre opp. Det er ønskelig at det i denne perioden kjøres 2000 kilometer. Dette vil trygge kandidaten i tiden etter bestått førerprøve. Vi vil derfor gjennom Tryg kjør gi dere verktøy som hjelper dere på veien og forhåpentligvis gjør øvelseskjøringen tryggere, kjekkere og mer lærerik. I en verden som forandrer seg gjør vi det enklere å være trygg.

Hvordan er det med det formelle?

Den som skal øvelseskjøre må ha gjennomført trafikalt grunnkurs. Liste over godkjente skoler finner du her: https://www.vegvesen.no/forerkort/ta-forerkort/finn-godkjent-trafikkskole/ Noen offentlige skoler tilbyr også trafikalt grunnkurs for sine elever. Det er heller ikke uvanlig at foreldreutvalg på skolen legger til rette for at en godkjent trafikkskole kommer å avholder kurs på ungdomsskolen. Dette vil i så tilfelle avholdes etter ordinær skoletid. Fordelen med dette er at den som gjennomfører kurset er blant elever de allerede kjenner. Det kan være lurt å merke seg at dersom man skal øvelseskjøre i “mørketiden” må opplæring i trafikant i mørket være gjennomført. Vær derfor oppmerksom på dette om trafikalt grunnkurs blir gjennomført i sommerhalvåret, og kurset ikke inneholder opplæring i å være trafikant i mørket. Sjekk gyldigheten på ditt trafikale grunnkursbevis. For å gjennomføre trafikalt grunnkurs må man ha fylt 15 år. Det er unntak for deler av trinn 1 for de som er over 25 år. For personer over 25 år må ta opplæring i å være trafikant i mørket og førstehjelp før oppkjøring.

For å kunne øvelseskjøre med bil må man være fylt 16 år. Ledsageren må være fylt 25 år og hatt førerkort sammenhengende de siste 5 år i klassen det øvelseskjøres i. Det er ledsageren som er den ansvarlige for kjøringen. Det vil si at det trengs ingen ekstra forsikringsdekning for å kunne øvelseskjøre. Kjøretøyet som benyttes skal være merket med en rød L med hvit bakgrunn. Det skal i tillegg monteres et ekstra speil som gir ledsageren utsyn bakover. Både speil og L kan bestilles i vår startpakke.

Hvordan kommer vi i gang?

Første gang dere skal kjøre bil sammen vil vi anbefale at dere finner dere et sted uten annen trafikk. Gjerne en helt tom parkeringsplass uten andre forstyrrelser. Målet i begynnelsen bør nødvendigvis ikke være å mestre så mye, men heller få prøve seg litt frem i trygge omgivelser og rammer. Mange ledsagere har nok glemt hvordan det var de første gangene. Det var spennende og kanskje frustrerende når vi ikke fikk til det vi ønsket. Det å lære seg og kjøre bil er en prosess som går over lang tid, og kan være en kjempefin anledning for ledsager og kandidat til å få kvalitetstid sammen i en ellers hektisk hverdag. Derfor vil miljøet i bilen være viktig. Vi ønsker at øvelseskjøringen skal være en kjekk opplevelse for alle parter. En positiv bieffekt til kjekke opplevelser er at vi gjerne lærer fortere. Det er derfor viktig at området det kjøres i langt på vei minimerer stress, da dette fort kan føre til dårlig stemning og uønskede opplevelser. Dette vil kanskje føre til at neste tur blir preget av nerver og stress. Gjør det til en god opplevelse, og husk, vi skal ha lyst til å kjøre sammen

Før kjøringen begynner

Ha en god prat om hva det er vi skal ut å gjøre. Hvem er det som skal gjøre hva og til hvilken tid. hvor er det vi skal kjøre og hvor lenge. Sett dere mål for økten. Målene bør være overkommelige. Eksempel: - I dag skal vi ut å øve på start og stans - Vi skal kjøre på parkeringsplassen til IKEA. Ledsager skal kjøre frem og tilbake og de skal bytte plass når de kommer til IKEA - Vi skal øve i 50 minutter - Ledsager skal forklare og kandidaten skal gjennomføre. - Målet er å få start på bilen mykt og behagelig, og stoppe den på en behagelig måte. Dette skal vi klare 5 ganger etter hverandre. På denne måten er det tydelige rammer og vi får mest mulig ut av tiden vi holder på. Det er ikke noe i veien for at en kan gjøre mer enn målet var, men det kan heller være en bonus. Begynn i det små og ta heller flere korte økter. Det er mange inntrykk for den som skal lære og det er lett å miste fokus .

Progresjonen

Når dere kommer litt i gang vil vi anbefale at dere tar kontakt med en trafikkskole. Mange tror nok det at det vil bli langt dyrere med førerkort hvis man begynner tidlig hos en trafikkskole. Dette er nok en myte. Det vil være fordelaktig dersom det er mulig å skape et foreldresamarbeid med trafikkskolen, og holde god dialog med trafikkskolen i perioden det øves. På denne måten kan man jobbe videre med det som er fokuset hos trafikkskolen og progresjonen vil gå raskere. Vi vil også anbefale at ledsageren blir med på en og annen kjøretime for å se hvordan lærer og elev jobber sammen. Mange gode tips og plukke opp her.

Vi vil ønske dere lykke til med kjøringen i tiden fremover. Husk! Man lærer desidert best i et trygt og godt læringsmiljø. Dette er langt på vei ledsagerens ansvar å se til at dere lykkes med dette.

  • Bedre startbonus
  • Ingen ekstra kostnader ved lån av bil

Spørsmål og svar om appen

Lurer du på noe?

Vi hjelper deg med alt du måtte lure på i forbindelse med appen. Ring oss på telefonnummer 40 00 00 00.