Trygg på veien med motorsykkel
Du har et stort ansvar for egen sikkerhet når du kjører motorsykkel. Du er ikke beskyttet av et karosseri som du ville vært i en bil, og kjøreferdighetene blir gjerne litt rustne i løpet av vinteren. Derfor har vi samlet et knippe tips til deg som skal sette deg på motorsykkelen etter en lang vinterpause – eller kanskje til og med for første gang.
Tenk som en motorsyklist, ikke bilist
Mange motorsyklister kjører bil gjennom hele vintersesongen og har gjerne mest erfaring som bilist. Kjøreferdigheter er alltid ferskvare, og blir bare bedre av erfaring og øvelse.
Vær oppmerksom og observant når du kjører motorsykkel. Husk at du alltid selv må sørge for å bli sett av de andre trafikantene, og oppnå gjerne blikkontakt slik at du enklere kan forutse hva den andre vil gjøre.
Vår samarbeidspartner Norsk Motorcykkel Union (NMCU) har laget en bok om kjøreteknikk som passer for absolutt alle MC-førere. Du får tilgang til den her: Full kontroll – NMCU Norsk Motorsykkel Union.
Observasjon, fartstilpassing og plassering
Ifølge Statens Vegvesen er det tre ting du alltid bør tenke på når du kjører motorsykkel: bruk blikket smart og godt, tilpass farten din og tenk på plassering i veien. Trygg MC-kjøring handler om å ligge i forkant av alle situasjoner som kan oppstå.
- Bruk blikket: Observer trafikkbildet foran deg grundig og tidlig slik at du kan forutse trafikanter og situasjoner som kan bli en utfordring, for eksempel om det er gjenstander i veien som bør unngås eller skarpe svinger som du må tilpasse kjøringen for. Hold blikket der du skal og søk blikkontakt med andre trafikanter slik at du er så sikker som du kan være på at de har sett deg.
- Tilpass farten: Fartstilpassing er viktig for alle trafikanter, men ekstra viktig for MC-førere. Utforkjøring står for en stor del av motorsykkelulykker, ofte fordi de ikke senker farten tilstrekkelig eller tidlig nok før en skarp sving. Du bør holde en fart som gjør at du alltid klarer å stoppe, også ved glatte veier eller ujevne underlag.
- Tenk plassering: Vær synlig i trafikken og kjør slik at de andre trafikantene forstår hvor du skal. Plasser deg tydelig i veibanen i den retningen du skal og hold god avstand til alle trafikantene rundt deg.
Øving gjør mester
Uavhengig av om du har mange år med erfaring med motorsykkel eller er helt fersk, så kan det være lurt å gjennomføre noen enkle øvelser for grunnleggende ferdigheter som du bør mestre som motorsyklist. Det finnes et flertall av ulike øvelser for styring, bremsing og akselerasjon til neste tur. Sørg for at du holder oppmerksomheten på trafikken rundt selv om du har fokus på øvelsen din.
Det finnes også førerutviklingskurs tilgjengelig for MC-førere som allerede har lappen. Mange vil ha god nytte av å delta på et kurs med erfarne instruktører som hjelper deg å videreutvikle kjøringen din. Du får øve på teknikk og kontroll, får praktisk erfaring på reelle situasjoner. Dette kan gjøre deg til en tryggere MC-fører.
Her finner du en oversikt over alle førerutviklingskurs som er godkjente av Tryg: Førerutviklingskurs for MC og Bil –Tryg Forsikring. Deltar du på et slikt kurs vil din vanlige forsikring gjelde, selv om du kjører på bane.
Å kjøre MC handler om å være oppmerksom
Utstyr og motorsykkel skal alltid være i god stand. Dette er helt avgjørende for å redusere skadeomfanget dersom du skulle være uheldig og havne i en ulykke. Se at hjelm, hansker og klær er intakt og av god kvalitet. Ta også en ekstra sjekk av motorsykkelen din, og se at alt det tekniske fungerer som det skal før du kjører ut i trafikken.
Du må også være oppmerksom på at sykkelens kjøreegenskaper endrer seg om du kjører med passasjer eller tung oppakking på en langtur. Mye vekt bak påvirker blant annet bremsingen, akselerasjonen og støtdempingen, og det er alltid anbefalt å teste sykkelen med og uten ekstra last.
Ha alltid god dialog med passasjeren din både før dere kjører og underveis på turen. De fleste passasjerer trenger en liten introduksjon til hvordan de skal sitte og holde seg fast, og det er ditt ansvar at de sitter komfortabelt og føler seg trygg.
Kilder: Statens Vegvesen, Trygg Trafikk, NMCU