Ta vare på hytta med vår enkle sjekkliste
Det er viktig å vedlikeholde hytta jevnlig i løpet av året, både for å unngå at det oppstår noe når du er der og for å klargjøre den for å stå tom. En godt vedlikeholdt hytte er både mer komfortabelt for deg og holder verdien på hytta oppe. Følg vår enkle sjekkliste under for å forebygge de vanligste skadene som kan oppstå på hytta.
Gjør dette i løpet av året
Jevnlig vedlikehold er minst like viktig på hytta som det er hjemme. Det kan bli både dyrt og krevende hvis du ikke oppdager skader og uhell tidlig, men mye kan forebygges med godt vedlikehold. Vår anbefaling er at du går gjennom denne sjekklisten hver gang du er på hytta:
- Brannvern: Test og bytt batteri i røykvarslerne årlig. Kontroller også brannslukningsapparatet. Brennbart materiale må ikke stå inntil, eller ligge oppå, peis og varmeovner. Sørg for at rømningsveier er tilgjengelige og fungerer.
- Frost: Sørg for tilstrekkelig varme for å unngå frostskader. Det bør være minst 10 grader i rom med rør hele året. Det gjelder også rom med rør i gulvet, veggene eller taket.
- Snø: Sørg for snømåking av tak og terrasse for å unngå tyngdeskader.
- Matvarer: Ta med deg mat som kan bli dårlig mens du er borte fra hytta. Tøm gjerne kjøleskap og fryser hvis du blir borte lenge.
- Takrenner og drenering: Rens takrenner, sluk og nedløp hver vår og høst for å unngå at vann blir stående og fryser. Sjekk at vann renner bort fra bygningen. Kontroller også dreneringen.
- Vann: Steng hovedstoppekranen hver gang du forlater hytta.
- Fasader og åpninger: Se over alle fasader, dører, vinduer, tak og skorstein for å sjekke om det er åpninger eller sprekker hvor vann eller dyr kan trenge inn. Sjekk om det er lekkasjer på loft, kjeller, rundt skorstein, vinduer og dører. Ikke anlegg bed eller oppbevar ved inntil fasaden. Dyr og insekter liker seg nemlig i slike omgivelser.
- Uvær og ekstra sjekk: Ta en ekstra tur for å inspisere den dersom det har vært uvær og mye nedbør i en periode. Husk at strømbrudd kan føre til at varmeovner slås av.
- Utleie: Skal du leie ut hytta? Da anbefaler vi utleieforsikring som hjelper deg om leietaker skader eller stjeler noe på hytta, og om de ikke betaler eller må kastes ut. Les mer om utleieforsikring her.
Gjør dette når du skal forlate hytta
Hvis du skal forlate hytta for en lengre periode, har vi laget en sjekkliste for deg som gjør at du kan være mest mulig trygg på at det ikke skal oppstå noe mens du er borte. Det er veldig kjedelig å komme til en hytte med store skader når den skal åpnes for sesongen.
- Vann: Steng hovedstoppekranen som du alltid gjør når du forlater hytta, og slå eventuelt av vannpumpen. Tøm rørene for vann dersom du skal være lenge borte. Fyll gjerne frostvæske i vannlåser og toalett.
- Tyveri: Forsøk å hindre innsyn i hytta for å minimere fristelsen for eventuelle tyver, og sjekk at dører og vinduer er lukket og låst.
- Strøm: Trekk ut stikkontakter/støpsel for å forebygge brann og elektriske skader ved lynnedslag.
- Løse gjenstander: Sikre løse gjenstander utenfor hytten for å unngå skader ved sterk vind. Ta inn hagemøbler hvis mulig. Se til at båten har god fortøyning og ligger med baugen mot bølgene.
- Hjelp fra andre: Avtal gjerne med en hyttenabo eller andre om å se til at alt ser greit ut på hytta.
Ønsker du å ha en enkel sjekkliste hengende på hytta? Last ned og skriv ut vår hyttevettplakat her.pdf (krever Adobe Acrobat Reader eller tilsvarende)
-
Fritidsbolig-/Hytteforsikring
Forsikring på hytten sikrer deg mot små og store skader. Velg mellom en vanlig hytteforsikring, hytteforsikring ekstra og tilleggsdekninger for råte og skadedyr, utleie og smart hytteteknologi.
-
Utleieforsikring
En ordinær boligforsikring dekker i utgangspunktet ikke skader forårsaket av leietaker. Derfor kan det være smart å kjøpe en forsikring spesielt for boligutleie. Utleieforsikringen er en valgfri tilleggsdekning til vår hus- og fritidsboligforsikring.