Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Slik unngår du småkryp i bobilen

Det er museår i år og de små firbeinte forsøker å trekke inn der hvor det finnes mat og varme. Vi gir deg tipsene du trenger for å unngå å få uvedkommende gjester i bobilen eller campingvognen din.

Campingvogn i snølandskap med istapper langs taket

Jeg lover at det er ikke noe morsomt i det hele tatt for de som opplever dette. Lukt og andre ting fra ekskrementer og døde mus…vi tenger ikke engang utdype dette mer.
Magne Skjeggestad, Senior bil- og båtteknisk takstmann i Tryg Forsikring

Museår

Det er som kjent museår i år. Dette skaper en ekstra utfordring for både bobil- og campingvogneiere. Mus og rotter er minst like glade i en lun og god bobil som det eierne er. Hvis de kan de komme seg inn og lage et rede er vinteren sikret for deres del. Og hvis de i tillegg finner mat, eller rester av mat, så trenger de kanskje ikke å gå ut for å lete etter mat resten av vinteren.

Sørg for at du har riktig forsikring slik at skader fra mus eller rotter er dekket. For bobiler vil slike skader være dekket under vanlig kasko, mens for campingvogn trenger man å ha toppdekningen Campingvogn Ekstra for å få det dekket.

Forebygg museinvasjon

- Skader som følge av museinvasjon kan i noen tilfeller være dekket av forsikringen, men det krever at man faktisk har gjort en viss egeninnsats for å forebygge problemet, forteller senior takstmann i Tryg, Magne Skjeggestad. Dekning av museskader krever at man har et jevnlig tilsyn av bobilen eller campingvognen når den står lagret, slik at får stoppet skaden så tidlig som mulig.

- Men uansett om man får det dekket eller ikke, så medfører en museinvasjon mye irritasjon og ikke minst ekstra arbeid for alle parter. Å bli kvitt et slikt problem er ofte en tidkrevende prosess som gjerne gjør at eieren må utsette den planlagte sesongen, utdyper han.

En museinvasjon kan forårsake ganske store problemer hvis de får overvintre. Eieren risikerer for eksempel gnageskader på det elektriske – noe som kan medføre store og uoversiktlige tekniske feil og ikke minst gjøre bobilen eller campingvognen farlig å bruke. En annen ting er at alt av polstring, trekk, matter og sikkerhetsbelter kan være helt eller delvis gnaget i stykker, og skadene kan bli omfattende og ikke minst ødelegge hele vognen.

Obligatoriske tiltak for vinteren:

  • All mat og snacks må fjernes. Hver minste smule kan tiltrekke seg mus. De er ikke kresne, men det later til at det er matlukt som trigger lysten til å bosette seg hos deg fremfor en annen.
  • Sørg for at alt av luker er lukket, og at lufteventiler har gitter som er intakte.
  • Hyppig tilsyn kreves, spesielt i et museår som nå. Det er viktig at en eventuell invasjon oppdages tidlig, slik at den kan stanses før skadene blir for omfattende.

Andre forslag til forebygging:

  • Bruk hjulkassetter rundt hjulene. Dette har vist seg å være meget effektivt, men det er viktig at disse må monteres riktig. Disse er primært brukt for vogner som lagres innendørs, eller i områder hvor det ikke snør. Kommer det snø som er høyere enn musekassetten, spaserer musa enkelt over kanten, og effekten er borte.
  • Musefeller. Kjent hjelpemiddel, effektivt, men krever hyppig tilsyn.
  • Elektroniske musejagere. Disse er noe omdiskutert, men jagere som «skifter frekvens på lyden hyppig» har mange god erfaring med.
  • Tenk nøye over hvor du lagrer vognen for vinteren. Husk for eksempel at en låve er et yndet sted for mus og rotter.

- Det viktigste er å sørge for tømming av absolutt all mat, og ha hyppig tilsyn. Hvis eierne følger disse rådene, er mulighetene store for at bobilen eller campingvogna er i den tilstanden de ønsker og forventer neste gang den skal brukes, avslutter Magne Skjeggestad.
 

NB! Husk at bruk av musegift ble ulovlig i 2018.​

Spor av at mus har spist seg gjennom skinnseter i bobil