Slik får du bobilen trygt på veien
Når en bobil har stått parkert hele vinteren, så er det lurt å sjekke at alt er som det skal før du tar den ut på veien. Vi har samlet våre beste råd for en trygg start på bobilsesongen.
Husk vårpuss og vedlikehold
Uansett om bobilen din har stått ute eller inne i vinter, så er det noen ting som er lurt å gjøre før du legger ut på tur. Mye kan ha skjedd med en bobil i løpet av de kaldeste månedene som kan gå ut over både trivsel og sikkerhet når bobilsesongen nå snart starter.
Hvis du har oversett matrester eller smuler, så kan det tiltrekke gnagere og mus til å hjemme-alene fest i bobilen din i løpet av vinteren. Hvis du skulle oppdage at du har fått besøk i bobilen din kan dette være dekket av kasko-forsikringen. Hvis du i tillegg har brukt Antimus sine hjulkassetter får du redusert egenandel hvis gnagere har gjort skader i bobilen.
Før du fyller vann første gang etter vinteren er det lurt å sjekke at du ikke har fått lekkasje. Om høsten anbefaler vi at man tømmer kjøretøyet for vann, men hvis du ikke har fått alt ut kan frosset vann ha skadet koblinger, rør og slanger. For ikke å få kjedelige overraskelser er det en god ide å sjekke slike ting først.
Sjekk også at bobilen din ikke er utsatt for fukt. Dette bør gjøres hvert år hos forhandler eller på et verksted. Med en årlig tetthetskontroll oppfyller du forhandlers krav til fabrikkgaranti – og du vil i tillegg være dekket for fuktskader hvis du har Bobil Ekstra.
Hvis du glemte å smøre låser, hengsler og gummilister før vinterlagring, er det en god ide å gjøre dette nå. Disse kan ha blitt tørre og stive alle månedene bobilen ikke har vært i bruk.
Før avreise
- «Du er større enn du tror». Vær obs på bilens ytre mål og vekt slik at du ikke får unødvendige bulker og riper.
- Pakk bilen riktig og sørg for at tyngre gjenstander ligger lavt og trygt. Unngå løse gjenstander.
- Sjekk brann- og gassvarslere før du dra. Bytt batterier om nødvendig.
- Sjekk at slukkeutstyr som brannteppe og slukkeskum/pulverapparat er lett tilgjengelig.
- Sørg for at bilen er i god teknisk stand. Følg med på olje og lufttrykk.
- Ikke ta med unødvendige verdisaker som kan friste til innbrudd og tyveri.
- Gjennomgå reiseruten før du legger ut på veien. Beregn rikelig med tid.
- Vær særlig oppmerksom på spesielle regler for land du skal besøke.
- Sjekk at alle papirer er i orden: pass, reise- og bilforsikring, grønt kort, førerkort, helsetrygdkort (E111).
- Pass på at avtalt kjørelengde ikke blir overskredet. Kontakt forsikringsselskapet om du er usikker på hvilken kjørelengde du har avtalt. Er du kunde i Tryg kan du sjekke dette selv på Min Side.
På veien
- Husk 1001 - 1002 – 1003. En feriepakket bobil har lengre bremselengde enn vanlige kjøretøy.
- Unngå hard kjøring. Slipp kø forbi og ta gode pauser. Husk du er på ferie.
- Ikke kjør i beruset tilstand.
Når du stopper
- Tenk gjennom hvor du parkerer for natten. Parker på campingplass eller lignende, eventuelt flere bobiler sammen slik at du minimerer innbruddsrisikoen.
- Bruk alltid håndbrekk når du parkerer.
- Lå alltid bobilen når du forlater den – og ikke la verdisaker ligge synlig i kupeen.
- Åpne kanaler i bunn, slik at eventuelle gasser siver ut.