1. Tryg Magasinet

Gjør båten klar for vinter

For båteiere betyr høsten at båten må klargjøres for å unngå kjedelige og kostbare skader som kan oppstå gjennom vinteren. Hvor mye du trenger å gjøre, avhenger av hvilken båt du har og om den skal ligge på sjøen eller settes i opplag på land.

Båt i havn

Hver vår ser jeg skader som kunne vært unngått. For eksempel frostsprengte motorer.
Johnny Hellesøy, båtekspert i Tryg Forsikring.

Vask med ferskvann

– Et enkelt råd er å gjøre rent kjølesystemet med ferskvann. Skal motoren stå med vann i gjennom vinteren, bør du helle på litt frostvæske. Da unngår du frostsprengning, forklarer Johnny. Han anbefaler videre å ta service på båten nå.

- Bytt motorolje, filter, drevolje eller girolje på undervannshus. Da unngår du ventetid på service til våren. Skal båten på land, bør båten vaskes med ferskvann så raskt som mulig. Ikke utsett arbeidet til våren. Da blir jobben bare tyngre. Bruk et effektivt vaskemiddel og en svamp, og når du først er i gang kan du ta en runde med voks og bunnstoff. Da sparer du tid på vårklargjøringen, sier den erfarne båteksperten.

Bruk støtter tilpasset båten og ta ut bunnpluggen

- Ved opplag på land, kan feil bruk av støtter bli en kostbart affære. Sørg for at opplagsmateriellet er tilpasset båtens vekt og konstruksjon. Støttene må monteres skikkelig slik at båten står støtt uansett vær. Her stiller også forsikringsselskapene krav til båteierne, sier Hellesøy.

- I løpet av vinteren kan det samles en del vann i båten. For å unngå vannskader under opplag, må du huske å ta ut bunnpluggen slik at vannet kan renne ut. Husk å sette pluggen tilbake før båten sjøsettes.

Når snøen kommer

- Våt snø i store mengder kan bli svært tungt. For å unngå at båter som ligger på vannet synker, må snøen fjernes. Båter på land må sikres mot snøras fra tak, og mot at bygning/overdekning bryter sammen på grunn av snøen. Mange har båten stående på tilhenger gjennom vinterhalvåret. Husk å sette lås på hengeren, slik at den ikke blir stjålet, anbefaler Johnny. 

Tips til de som har båten på land inne:

 • Bruk egnede skjøteledninger med god kapasitet. Tynne skjøteledninger eller skjøteledning på trommel kan bli varme og ta fyr.
 • Opplagsmateriell må være tilpasset båtens vekt og konstruksjon, særlig viktig for seilbåter.

Tips til de som har båten på land ute:

 • Vær obs på vær og vind. Bruk bukker og utstyr som tåler en kraftig høst- eller vinterstorm.
 • Selv om båten ligger tilsynelatende trygt bør du ha tilsyn med den både før etter og under en storm.

  Om båten ligger på vann:

  • Husk å lukke eventuell sjøventil så vannet ikke fryser i båten.
  • Tøm alt som kan fryse om bord (kraner og vannbeholdere).
  • Hell gjerne frostvæske i toalett og septikk.
  • Hvis båten er selvlensende – husk å stenge dette da båten fort kan synke under vekten av snø som får tilført sjøvann.