1. Tryg Magasinet

Båtturen blir tryggere med disse tipsene

Skal du ferdes på havet er det noen regler og tips du bør kunne. Derfor har vi laget en guide slik at din båttur blir tryggere.

Liten gutt i redningsvest sitter på dekk på en seilbåt og smiler

De fleste nordmenn har et forhold til båtlivet, men kanskje overvurderer vi vår kunnskap om sjøvett noen ganger? En vellykket tur handler blant annet om å planlegge godt og nødvendig sikkerhetsutstyr er en viktig del av planleggingen.

Sørg for at båten har alt av nødvendig sikkerhetsutstyr som årer, redningsline, dregg, brannslukker, førstehjelpsutstyr og nødsignalutstyr.

Redningsvesten er noe av det viktigste sikkerhetsutstyret, men visste du at vesten trenger jevnlig vedlikehold? Har du for eksempel en redningsvest med en gasspatron som har blitt utsatt for korrosjon, kan det få fatale konsekvenser. Her kan du se hvordan du sjekker redningsvesten.


 

Slik sjekker du redningsvesten:

  1. Sjekk at det er grønn farge på utløsermekanismen
  2. Sjekk at patronen ikke er utsatt for korrosjon
  3. Sjekk vesten for slitasje
  4. Sjekk datostempling på avfyringsmekanismen (Skal skiftes årlig ved hyppig bruk)
  5. Sjekk at vesten er tett ved å blåse den opp med munnstykket

Mobiltelefon og anbefalte apper

Å ha med mobilen på havet er viktig dersom en nødsituasjon skulle oppstå. Vi anbefaler alle å investere i en vanntett mobilholder. Selv om du har en mobil som tåler vann vil en holder gjøre det lettere å ha kontroll på mobilen og unngå uhell.  

Vi anbefaler båtbrukere å laste ned appen Seaber. I tillegg til å ha en god sjøkartfunksjon, viser appen din posisjon når du er til sjøs for andre Seaber-brukere. Den gir deg mulighet til å varsle når du trenger assistanse, eller viser deg når en annen Seaber-bruker i nærheten trenger din hjelp. 


Nødappen til Norsk Luftambulanse er også veldig smart å laste ned. Er du på havet kan det være vanskelig å forklare hvor du er. Denne appen sender posisjonen din direkte til nødsentralen, noe som kan spare deg for svært verdifull tid dersom noe skulle skje.


 

Filmen viser en demonstrasjon av Hjelp 113-appen.

Reglene du må kunne

Det er en sterk anbefaling for alle som ferdes på havet å ta båtførerprøven, noen regler er nemlig veldig viktig å kunne.

  • Du har vikeplikt for båter som kommer fra styrbord (høyre).
  • Du har vikeplikt for båter du innhenter.
  • Motorbåter har vikeplikt for seilbåter under seil.
  • Fritidsbåter har vikeplikt for nyttefartøyer.

På Redningsselskapet sine nettsider finner du en fullstendig liste med illustrasjoner over viktige regler til sjøs.

Utover dette er det naturligvis andre ting du må planlegge og forholdsregler du må ta. Husk for eksempel ekstra drivstoff, sjekk værmeldingen hyppig og bruk sjøkart aktivt.