Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet
Fremtiden i fjellet

Arbeidstakere er snart like opptatt av pensjonsavtalen som av årslønnen

– Forskjellen mellom en dårlig og en god pensjonsordning kan utgjøre flere millioner kroner.

Hovedkontoret til Nordea


Det sier Eirik Løland som er key account manager i Tryg Bedrift. Han snakker daglig med arbeidsgivere om hvilke pensjonsordninger de tilbyr sine ansatte – og én ting er tydelig: Ansatte blir stadig mer opptatt av pensjonen sin, og stiller høyere krav til arbeidsgiveren.

Key account manager i Tryg, Eirik Løland.
           Key account manager i Tryg,
           Eirik Løland. 

– Flere og flere bedrifter innser at pensjonsavtalen er viktig for de ansatte, og at de må investere mer for å få tak i og beholde dyktige kollegaer. Det er store forskjeller fra bedrift til bedrift, og pensjonssparingen er blitt en vel så viktig gode som årslønnen, forteller han.

Løland peker på hvor stor forskjellen faktisk kan bli når du skal ut i pensjonisttilværelsen:

– Går du fra en minimumsavtale til en god pensjonsordning, og tar med mange år med sparing og effekten av renters rente, kan det fort utgjøre flere millioner kroner ekstra som pensjonist.

 

 

Skryt av bedriftens gode pensjonsavtale

– Jeg opplever at folk generelt har urealistiske forventninger til pensjonen sin. De ser for seg at de vil få utbetalt omtrent 80 prosent av nåværende lønn når de går av. Men sannheten er at pensjonsutbetalingene sjelden er så høye.

Ordene tilhører Liven Sandell som er pensjonsekspert i Nordea. Få kan mer enn henne om pensjon, og hun brenner for å formidle viktigheten av økonomisk trygghet som pensjonist.

– Lønn er den økonomiske tryggheten du kan gi dine ansatte i dag, men den økonomiske tryggheten du kan gi på sikt, er pensjon og forsikring, forklarer hun. Alle bedrifter plikter å betale et beløp tilsvarende to prosent av de ansatte sin lønn til pensjonssparing. Dette er minstebeløpet, og det er mulig å øke det til syv prosent på all lønn opptil 12 G. På lønn over 7,1 G kan det økes til 18,1 prosent.

 

Bilde av Liven Sandell som jobber i Nordea

Pensjonsekspert Liven Sandell i Nordea anbefaler å tilby gode ordninger som gir bedriften din et konkurransefortrinn.

 

– Minstebeløpet på to prosent av lønnen er nettopp det — det minste du kan spare for de ansatte. Hvis du har en god pensjonssparing for dine ansatte, er det bare å skryte av den! Pensjonsalder er det forutsigbare, og de fleste jobber frem til de pensjonerer seg. En god pensjonssparing kan være med på å gi fornøyde arbeidstakere som du har lenge. Som arbeidsgiver kan du være stolt over å sørge for at kollegaene får en god tilværelse også som pensjonist.

I en bedrift hvor spesialkompetanse er en mangelvare, kan gode personalordninger være avgjørende for å tiltrekke seg de beste hodene. Dette gir bedriften et klart konkurransefortrinn i et utfordrende marked.

  • Tryg og Nordea: Et helhetlig samarbeid

     

    • Sammen med Nordea Liv har Tryg laget gode pensjonsløsninger som forenkler og synliggjør pensjonsavtalene for både bedriften og de ansatte.
    • Dette forenkler administrasjonen for bedrifter og gir økonomisk trygghet for ansatte.
    • I tillegg bistår vi med gode råd til uføre-, ektefelle/samboer- og barnepensjon.

     

Disse bransjene har best og dårligst pensjon

Det er en betydelig forskjell i pensjonssparingen mellom ulike bransjer, forteller Liven Sandell.

– Energi-sektoren er bransjen med høyest innskuddspensjon, tett etterfulgt av faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting samt offentlig sektor. Tendensen er at høyt spesialiserte yrker, som ofte krever lang utdanning, har gode pensjonsordninger, forklarer hun. I bunnen er det overvekt av lavtlønte bransjer som blant annet hotell og restaurantbransjen, butikk og bilverksted.

– Gode pensjonsordninger er viktig for de ansatte. Samtidig ser vi at det er et behov for at flere arbeidsgivere tar ansvar for sine ansattes fremtidige økonomiske trygghet, sier Sandell og legger til:

– Å tilby konkurransedyktige pensjonsordninger er ikke bare et spørsmål om ansattes velferd, men også et viktig konkurransefortrinn i kampen om de beste hodene.

– Selv om det er forskjeller, indikerer tallene at de fleste bransjene ligger et stykke under de syv prosentene som arbeidsgivere har mulighet til å spare for sine ansatte på lønn inntil 12 G. Dette understreker at det er store muligheter til å skille seg positivt ut i markedet med en attraktiv pensjonsordning, slår Sandell fast. 

Sjekk hva som er gjennomsnitt pensjonssparing i din bransje

1.Elektrisitets-, gass-, damp- og varmtvannsforsyning5.26%
2.Bergverksdrift og utvinning5.03%
3.Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting4.74%
4.Finansierings- og forsikringsvirksomhet4.65%
5.Informasjon og kommunikasjon4.63%
6.Omsetning og drift av fast eiendom4.20%
7.Undervisning4.12%
8.Oppgjør4.09%
9.Vannforsyning, avløps- og renovasjonsvirksomhet4.02%
10.Jordbruk, skogbruk og fiske4.01%
11.Industri3.68%
12.Kulturell virksomhet, underholdning og fritidsaktiviteter3.61%
13.Annen tjenesteyting3.61%
14.Lønnet arbeid i private husholdninger3.50%
15.Bygge- og anleggsvirksomhet3.46%
16.Transport og lagring3.36%
17.Varehandel, reparasjon av motorvogner3.31%
18.Forretningsmessig tjenesteyting3.27%
19.Overnattings- og serveringsvirksomhet2.40%
20.Internasjonale organisasjoner og organer2.20%

Oversikten viser gjennomsnittlig innskuddsprosent fra arbeidsgiver til pensjonssparing i ulike bransjer.

 

Pengene dine er trygt plassert – også i urolige tider

Det er naturlig å kjenne på usikkerhet når markedene svinger og verdiene faller. Men hvis du har pensjonssparingen din i Nordea Liv, kan du være trygg på at pengene dine er godt ivaretatt.

– Pensjon er det vi kaller for lange penger. Det betyr at du har tid til å ri av stormene. Selv når markedene er rufsete, tåler en god spredning mellom ulike fond mye, sier Liven Sandell i Nordea Liv. Gjennom investeringsprofiler tilpasset pensjonssparing, får du nettopp denne tryggheten. De er laget for å stå stødig – også når markedet vakler. Og for deg som sparer jevnlig, kan svingninger faktisk være en fordel, forklarer Sandell:

– Har du faste, månedlige innbetalinger, får du kjøpt flere fondsandeler når markedet faller. Det kan bidra positivt til avkastningen på lang sikt. Det viktigste du kan gjøre er å være tålmodig, fortsette sparingen og la tiden jobbe for deg, sier hun. Og det er akkurat det pensjon handler om – å gi deg en trygg og god fremtid du kan glede deg til.

 

Vil du vite hvordan din bedrift kan bruke pensjon som konkurransefortrinn?

 

Bli kontaktet av en rådgiver