Gjør hjemmet trygt for valpen
Det er utrolig mye spennende i et vanlig hjem for en liten, nysgjerrig valp. Kombinert med valpetenner som klør vil det for mange føles det som en fulltidsjobb å løpe etter en valp på jakt etter spennende eventyr og noe å tygge på. Det aller viktigste du kan gjøre, aller helst før valpen kommer i hus, er å rydde bort ting som kan være farlig for hunder og ting som du er redd for.
Kari Beate Stenseth, skadesjef for husdyr i Tryg, har flere gode råd for valpetiden.
– Et godt råd er å aldri forlate mat på bordet når man har valp i hus – det kan hindre at hunden utvikler uvanen med å stjele, og redusere risikoen for at den får i seg noe farlig eller den ikke tåler. Husk også at valper trenger mat som er tilpasset deres alder og behov, helst fôr merket med valpefôr, sier skadesjefen.
Under har vi samlet flere råd til deg som gjør at du kan slappe litt mer av hjemme sammen med din nye bestevenn.
Sjekkliste for å valpesikre hjemmet
Gå gjennom hele boligen og finn alt du tenker er en fristelse for valpen. Bøy deg gjerne ned eller kravle på gulvet for å se på hjemmet ditt fra valpens perspektiv. Det aller meste kan være fristende, men se spesielt etter planter, pyntegjenstander, ledninger og kabler, barneleker, rengjøringsmidler og annet som kan være farlig for valpen å tygge på. Valpen har større rekkevidde enn det du tror, så plasser fristelsene opp i høyden eller sett dem inn i boder og skap som er utilgjengelig for den firbeinte.
Sett opp gjerder eller barrierer rundt ting du ikke kan fjerne. Det er mye i hjemmet vårt som kan være farlig for små valper, men som ikke er så enkelt å fjerne. Eksempler på det er peis, trapper, store planter, TV-benk med kabler og lignende. Du kan bruke både gjerdenetting og barnesikring hvis du ikke kan holde valpen borte med en lukket dør.
Ha kontroll på kjøkkenet og matvarer. Det er mye menneskemat som ikke er trygt for våre firbeinte bestevenner. Derfor er det veldig viktig å ha god kontroll på kjøkkenet og ikke ha åpne søppelkasser eller matvarer liggende på kjøkkenbenken. Selv små valper kan hoppe høyt hvis fristelsen er stor. Ikke la det stå rester av lørdagsgodt på stuebordet og fjern fruktkurven fra spisebordet. Husk at blant annet sjokolade, druer og løk er direkte giftig for hunder.
Lukk dører til rom du ikke befinner deg i. Det skal ikke mer til enn et uoppmerksomt øyeblikk for at valpen plutselig befinner seg i et helt annet rom. Vaskerommet kan være spesielt spennende, med gode sokker å tygge på, kule maskiner å klatre inn i og fristende flasker med velduftende vaskemiddel. Barnerommet kan også være veldig fristende, særlig med fristende barneleker som enkelt kan forveksles med valpeleker. Det aller sikreste er å lukke alle dører til rom du ikke befinner deg i og som du ikke ønsker at valpen skal være. Hvis du for eksempel har åpen løsning og ønsker å begrense tilkomst til enkelte områder, er et godt tips å sette opp barnegrinder.
Sikre at hagen er trygg. Hvis du har hage og ønsker at det skal være en lufte- og lekeplass for valpen din, må du først sørge for at den er trygg for den nysgjerrige valpen. Sjekk at gjerdene er høye nok og ikke har hull. Det skal ikke store hullet til for at valpen kommer seg ut om det er noe spennende på andre siden av gjerdet. Sørg også for at det ikke er noen giftige planter i hagen, og at du ikke har kjemikalier, som for eksempel gjødsel, tilgjengelig. Lukk verktøy og andre farlige gjenstander inn i boden.
Kjøp inn trygge tyggeleker og tyggebein. Det aller beste du kan gjøre for å unngå at valpen tygger på ting du ikke ønsker at den skal tygge på, er å alltid ha tilgjengelige ting som den får lov å tygge på. Ha trygge tyggeleker, godbiter, tyggebein og andre valpesikre fristelser i alle rom hvor valpen oppholder seg. Kjøp leker som er spennende og tyggebein som lukter godt, og ha gjerne et større utvalg som du bytter på å ha fremme. En valp kjeder seg raskt og kan gå fra å tygge på en leke til et bordbein på få sekunder.
Ikke slapp helt av. Selv om du har fulgt denne listen og valpesikret så godt du kan, kan valpen finne smutthull og bli fristet av ting du ikke trodde var så spennende. Derfor må du være oppmerksom på valpen hele tiden og reagere raskt om den gjør noe den ikke skal. Det er også lurt å begynne med oppdragelsen tidlig slik at den raskt lærer hva som er tillatt og hva som ikke er det. Gi valpen belønning når den gjør ting du vil at den skal gjøre, og forsøk så godt du kan å unngå situasjoner hvor den er fristet til å gjøre ting den ikke skal gjøre.
Når valpen spiser noe den ikke burde spise
Husk at det er vanskelig å gjøre hjemmet helt trygt for valpen. Den kan plutselig nå uante høyder og få fatt i noe du trodde var plukket bort, oppdage noe spennende som du ikke tenkte var interessant, finne en gjenglemt sokk under sengen eller noe helt annet. Vi skal leve sammen med valpen og da er det ikke enkelt å fjerne alle fristelser til enhver tid. Derfor er det viktig at du fortsetter å følge med på hva valpen driver med. Og husk også: en trøtt valp er en trygg valp. Les mer om trygg aktivisering av valpen her.
Situasjoner hvor du for eksempel mistenker at valpen har spist noe du er usikker på eller du tror at den har skadet seg, er gode eksempler på situasjoner hvor du kan ta kontakt med FirstVet. Ofte kan man gjøre noe behandling selv og veterinærene hos FirstVet kan hjelpe deg å vurdere om du burde ta turen til veterinæren med valpen. Med hundeforsikring hos oss har du ubegrenset tilgang til FirstVet ved spørsmål om mulig skade eller sykdom. Les mer om FirstVet her.
Kilder:
https://firstvet.com/no/artikler/4-tips-for-valpen-kommer
https://firstvet.com/no/artikler/foerstehjelp-for-hund-og-katt
https://firstvet.com/no/artikler/valpen-sett-fra-et-veterinaermedisinsk-perspektiv