Trygg aktivisering av valpen
Med valp i hus er det stort sett bare rolig når valpen sover og er sliten etter spennende eventyr. En sliten hund er en trygg hund, og å aktivisere valpen er nøkkelen til god mental og fysisk utvikling og trivsel. Det er mange måter å holde valpen aktiv og engasjert på, og det aller beste er en variert hverdag med en god balanse mellom turer, trening, leking og sosialisering.
Lek og trening med valpen
De fleste valper elsker å leke, og leking aktiviserer valpen både fysisk og mentalt. Å leke er ikke bare en metode å aktivisere valpen på, det er også en veldig fin måte å bli kjent med valpen på og styrke forholdet mellom dere.
Prøv ulike typer leker for å finne ut hva din valp synes er det aller kjekkeste. Det kan være lek med ball, drakamp med tau, jakt etter godbiter, gjemsel eller noe helt annet. Du må finne ut hvilke leker som passer til valpens personlighet og tilpasse lekestilen etter det. Kanskje den har noen rasespesifikke trekk som gjør at den liker én type lek bedre enn en annen?
Mange valper synes lek er enda bedre enn godbiter, og for disse valpene vil lek være en strålende belønning for korrekt oppførsel. Når du trener med valpen og den gjør noe riktig, belønn med en liten økt med valpens favorittlek.
Du kan gjerne starte trening av valpens grunnferdigheter tidlig. Lydighetstrening er en ypperlig aktiviseringsmetode. Meld dere på et valpekurs og lær de grunnleggende teknikkene, og gjør det til en daglig rutine med å trene på ulike ferdigheter og triks.
Her gir vi flere tips til hvilke grunnleggende ferdigheter som vil være viktig for valpen å lære tidlig: KRYSSLENKE
Sosialisering og mental stimulering
En av de viktigste tingene du kan lære valpen din er å være trygg og rolig i omgivelsene sine. Det krever sosialisering og miljøtrening. Sosialisering og miljøtrening kan være alt fra å gå på valpekurs og treffe andre trygge valper, til bilturer og besøk hos besteforeldre. Tenk gjennom hvilke omgivelser du ønsker at hunden din skal være trygge i fremover, og øv på disse allerede fra start.
Nye opplevelser og inntrykk stimulerer valpen både mentalt og fysisk, og er en fin metode å aktivisere den på. Dette gir både trygge og trøtte valper. Start i det små med korte økter og pass på at valpen ikke blir overstimulert og stresset.
I tillegg til sosialisering og miljøtrening er det mange andre måter å mentalt stimulere valpen din slik at den blir trøtt og rolig. Du kan kjøpe interaktive leker, som puslespill med godbiter hvor valpen må løse et problem og får godbiten som belønning. Du kan også legge ut godbiter som valpen må snuse seg frem til, eller pakke fôrkuler inn i esker som valpen må åpne. Her er det kun fantasien som setter grenser, men husk å alltid følge med valpen slik at den ikke ender opp med å spise noe den ikke burde.
Tur og fysisk aktivitet
Veldig mange skaffer seg hund for å ha en turkamerat. Den generelle anbefalingen fra veterinærer er at du skal la valpen styre selv hvor mye den orker, og du vil nok raskt oppdage at valpen ikke har utholdenhet til lange, repetitive turer. Ta korte turer i starten hvor fokuset er på at valpen skal snuse i spennende omgivelser og oppdage en helt ny verden – og la valpen bestemme tempoet. Det er viktig å ha et bevisst forhold til hvilket aktivitetsnivå valpen din tåler for å minimere risikoen for plager med ledd og skjelett i fremtiden.
Når valpen er ferdig utvokst, kan du begynne med mer fysisk aktivitet. Mange hunder elsker å være med på eierens favorittaktiviteter, men det er viktig å venne dem til et økt aktivitetsnivå gradvis for å unngå skader – akkurat som med oss mennesker.
Unngå overstimulering av valpen
Husk alltid å følge med på hunden din og se at den ikke overanstrenger seg. Hvis valpen legger seg ned på tur, så er det bedre å bære den hjem eller la den få en liten pause enn å dra den med seg videre. Men mange valper kjenner ikke sine egne begrensninger, spesielt om de gjør noe de synes er ekstra kjekt, og da er det din oppgave å hjelpe den. Flere korte økter med for eksempel trening, tur, lek og sosialisering, hvor du kan se hvor sliten valpen er mellom øktene, er bedre enn færre lange økter.
Kilde: Firstvet, https://firstvet.com/no/artikler/valpen-sett-fra-et-veterinaermedisinsk-perspektiv