Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Ting å tenke på når studenten forlater redet

Det er både skummelt og spennende når ungdommen i huset skal ut å ta fatt på voksenlivet som student. Ungdommen har fremdeles mye som skal læres og erfares i livet, og det er kanskje foreldrene som bekymrer seg mest.

Student med flytteesker i ny leilighet

Leie bolig

Studenter som skal ut på leiemarkedet er gjerne ivrige etter å finne en bolig som er sentral i forhold til studiestedet og sosiale arenaer. De kan også ha et sterkt ønske om at det ser moderne og nyoppusset ut. Men vel så viktig er de formelle forholdene og at det ligger en lovlig leiekontrakt i bunn.

Hvis en leiekontrakt har en sluttdato er den tidsbestemt. Det kan i utgangspunktet gjøres hvis leietiden er på mer enn tre år. Hvis leiekontrakten løper uten en satt sluttdato, er den ikke tidsbestemt og kan sies opp av både utleier og leietaker. I utgangspunktet er det tre måneders oppsigelsesfrist og en eventuell oppsigelse skal være skriftlig. Husk også at husleien kun kan økes en gang i året, med minst en måneds skriftlig varsel.

Ved innflytting er det lurt å ta en runde i leiligheten og dokumentere alle mangler eller slitasje, slik at man ikke blir holdt ansvarlig for ting som har blitt ødelagt eller som er slitt fra før. Ta gjerne en runde med utleier og lag en liste, eller ta bilder som dokumentasjon.

- Hvis leietaker står ansvarlig for å betale strøm er det viktig at du husker å velge en strømleverandør.

Det er også lurt å sette seg ordentlig inn i hvilke kostnader som kommer i tillegg til husleien – enten det er strøm, bredbånd, kommunale avgifter eller lignende. Hvis leietaker står ansvarlig for å betale strøm er det viktig at du husker å velge en strømleverandør. Etter noen uker er det nemlig netteier som bestemmer strømprisen hvis du ikke har inngått en avtale med en leverandør, og det kan fort bli kostbart.

Depositum

Det er helt vanlig at utleier krever et depositum ved leie av bolig. Dette gir utleier en sikkerhet for å få dekket eventuelt ubetalt husleie eller skader på boligen. Det finnes ingen minimumssum for et depositum, men det kan ikke overstige seks måneders husleie.

Et depositum skal settes på en depositumskonto i leietakers navn. Da er pengene låst til begge parter samtykker til at pengene kan tas ut.

Noen ganger kan det være vanskelig for en student å komme opp med mange måneders husleie. Et godt alternativ til depositum er derfor Depositumsgaranti som kan kjøpes hvis man leier gjennom Hybel.no. Depositumsgaranti gir utleier akkurat samme sikkerhet som med vanlig depositum, men forskjellen er at Tryg står som garantist for depositumsbeløpet overfor utleier i opptil 3 år. Denne tjenesten gir leietaker en mulighet til å kjøpe seg ut av et stort depositum, med samme rettigheter og forpliktelser for både utleier og leietaker. Eventuelle krav for manglende husleie eller skader på boligen vil da betales av leietaker til Tryg.

Brannsikkerhet

Unge mennesker har ikke alltid livserfaringen som trengs for å ta forholdsregler når det gjelder egen sikkerhet. Dette har vi i Tryg sett mye av opp gjennom årene – både fordi studenter av og til gjør feil som for eksempel å sovne fra nattmaten som står i ovnen, men også fordi de gjerne leier bolig eller hybel som ikke er trygge i seg selv.

- Hvis ikke huseier vet når batteri i røykvarsler var skiftet sist, så er et nytt batteri kanskje den billigste livsforsikringen du noen gang kjøper.

Derfor bør du minne studenten din på om å sjekke særlig tre ting i en leilighet før de velger å leie den:

  • At det finnes rømningsveier på alle soverom. Et soverom uten rømningsvei er verken et trygt eller et godkjent soverom.
  • Det skal være et brannslukningsapparat i leiligheten – aller helst plassert på soverommet slik at man har hurtig tilgang hvis det skulle skje noe mens man sover.
  • Sjekk at det er røykvarslere i alle soverom, og gjerne på kjøkkenet. Hvis ikke huseier vet når batteri i røykvarsler var skiftet sist, så er et nytt batteri kanskje den billigste livsforsikringen du noen gang kjøper.

Hva med forsikring?

Det er hovedsakelig tre forsikringer en student bør ha – men ikke alle er nødvendige å kjøpe selv.

Innboforsikring

Innboforsikring er helt nødvendig for en student. Ikke fordi de nødvendigvis har så store verdier, men fordi de ikke evner å kjøpe nye ting selv hvis noe skulle skje. MEN - husk at studenter er dekket på foreldrenes innboforsikring hvis de ikke har meldt flytting i Folkeregisteret. Hvis studenten flytter ut permanent og melder flytting må de selv forsikre innboet sitt.

Reiseforsikring

Studenter er gjerne mye på farten, og da er en reiseforsikring også fint å ha. En god reiseforsikring dekker studenten og eiendelene i det de går ut av boligen sin. Den dekker også reiser mellom studiested og hjem i tillegg til verdigjenstander som blir stjålet.

Personforsikring

Den tredje forsikringen vi anbefaler er en personforsikring. De billigste dekker kun ulykke, mens andre dekker sykdom, behandling og uførhet. Dette er ikke ting unge mennesker liker å tenke på, men en god uføreforsikring kan sikre studenten en langt bedre levestandard om noe skulle skje dem i studietiden.