Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Slik sikrer du barnet på bilferien

Nå er det tid for bilferie. Bilen er vasket, overnatting booket og bilen er ferdigpakket. Men har du husket å ta en siste sjekk på hvordan barna er sikret?

Mann fester selene på en babygutt som sitter i en bilstol i en bil.

Tall fra NAF viser at 50 prosent av barna i Norge er feil eller mangelfullt sikret i bil. Den vanligste feilen er at monteringsanvisning ikke er fulgt godt nok.

Ifølge Trygg Trafikk gir ikke setet god nok beskyttelse hvis det er montert feil. De anbefaler å lese instrukser nøyaktig, eller få hjelp fra butikken du kjøpte bilstol.

Fremovervendt eller bakovervendt?

Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk
Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk

Mange vil påstå at en stol som er fremovervendt er veldig praktisk. Det er enklere å ta barnet ut og inn i bilen, i tillegg har du bedre kontakt med barnet under selve kjøreturen. Sikkerheten er dessverre langt dårligere dersom stolen er vendt fremover.

Det er mange grunner til at barn bør sitte bakovervendt. Små barn har et stort hode i forhold til resten av kroppsmassen. I tillegg er ikke skjelettet ferdig utviklet før barnet er nærmere 10 til 12 år.

- Barn tåler rett og slett ikke den samme belastningen som voksne gjør dersom de sitter fremovervendt ved en kollisjon, sier Kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

Hansen kan fortelle at det er fem ganger sikrere for barnet å sitte bakovervendt sammenlignet med å sitte fremovervendt. Det er mange som ikke er klar over at forskjellen er så stor. Tall fra Folksam viser hvor god effekt de ulike beskyttelsessystemene i bil har. Tabellen viser hvilken skadereduserende effekt de ulike løsningene har, sammenlignet med å sitte usikret.

  • Bakovervendt barnesete 90-95 %
  • Forovervendt barnesete/bilpute 50-60 %
  • Bilbelte for barn under 10 år 20-30 %
  • Bilbelte for voksne 50-60 %
     

Hvor lenge bør barn sitte bakovervendt?

Vi anbefaler av barn sitter bakovervendt til de er minst fire år og helst mye lengre. Det finnes i dag bilstoler som passer barn opp til 25 kilo og 135 centimeter. Dette gjør det mulig å sitte bakovervendt lenge.
Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk

Hun oppfordrer foreldre til å sjekke om barnet er modent for å sitte fremovervendt før man bytter stol. For å sitte fremovervendt bør barnet:

  • Være over 4 år, 15 kg og 110 cm
  • Barnet må kunne sitte rolig i en beltestol, for at sikkerhetsbeltet skal gå riktig over barnets kropp
  • Barnet må kunne sitte med hele ryggen sin inntil beltestolens rygg
  • Bilens belte skal gå over hofte/lår og ligge nærmere hals enn skulder
  • Sikkerhetsbeltet skal kunne dras fint og stramt tilbake i alle posisjoner
     

 

Fremovervendt vs. bakovervendt sikring

Sitter barnet fremovervendt ved en frontkollisjon vil det innebære en stor belastning for skulder, nakkeparti og barnets hode. Belastningene kan føre til død eller varige men. Sitter barnet bakovervendt vil trykket bli fordelt over en større flate og belastningen vil bli mindre på nakke og indre organ. Sitter barnet bakovervendt i stedet for fremovervendt reduseres risikoen for alvorlig skade og død med 90 %.

Tid for å bytte stol

Det kommer et punkt hvor barnet vokser ut av sin bakovervendte stol, da anbefaler Trygg Trafikk en fremovervendt beltestol. Da er det viktig å være nøyaktig med å bruke sikkerhetsbeltet riktig på barnet.  

- Beltestolen bidrar til at barnet får riktig belteføring ved å lede sikkerhetsbeltet over hofte/lår og inn på skulderen. Beltestolen er en av de viktigste stolene å teste i bilen siden det er så store ulikheter i baksetekonstruksjonen fra bil til bil. Det er også viktig å velge en stol som passer til barnet, slik at barnet sitter godt og har riktig belteføring.

Noen klassiske syndere

Mange foreldre slurver litt når vi sikrer barna våre. Hansen oppsummerer de vanligste feilene vi gjør.

  • Man bytter for tidlig fra bakovervendt til fremovervendt bilstol
  • Svært mange barn som har feil belteføring. Foreldre må alltid etterstramme sikkerhetsbeltet før de kjører og følge med underveis på bilturen slik at barnet ikke tar seg ut av beltet, legger det under armen eller bak ryggen
  • Barnet sitter godt, men selve stolen står løst i setet

Hva med løse gjenstander?

Nettbrett, flasker, frukt, mobiltelefoner. Listen over vanlige gjenstander man har liggende løst i bilen er lang. En vannflaske i baksetet kan påføre sjåfør alvorlige skader ved en kraftig nedbremsing.
 


 

En vanlig gjenstand barna sitter med i baksetet på bilferien er nettbrett. Et nettbrett på 0,6 kilo vil treffe sjåføren med en kraft på 24 kilo ved en bråbrems i 50 km/t. Når farten dobles, firdobles kraften. Med andre ord vil en bråbrems i 100 km/t gjøre at nettbrettet treffer sjåføren med en kraft på 96 kilo, det kan være fatalt. Husk derfor å sikre løse gjenstander og bruk bilens bagasjenett.