Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Slik får du det litt tryggere hjemme

Mange av oss tilbringer ekstra mye tid hjemme nå for tiden. Hva er da bedre enn å fylle tiden med noen små grep som gjør hjemmet ditt tryggere? Disse enkle rengjøringsgrepene kan faktisk forebygge skader i hjemmet ditt.

Vaskeutstyr på en kjøkkenbenk

Gjøremål i huset som er litt kjedelige blir fort gøyere hvis du setter på favorittmusikken din i bakgrunnen. Et par ufrivillige dansetrinn og synging i falsett er bra for humøret.
Gammelt visdomsord

Rens sluk

Dette er en av de kjipere jobbene, så hvorfor ikke få den gjort unna først? Det kan nemlig oppstå ganske store problemer når ikke sluk blir renset. For under 10 år siden ble det oppdaget et fettberg på 15 tonn i kloakksystemet i London. Det som hadde skjedd var at oljer og fett hadde blitt samlet sammen av ting som for eksempel hår og dannet en massiv propp.

Selv om det er langt mindre dimensjoner hjemme hos den enkelte, så sier det noe om hva som skjer i et sluk og rørsystem som ikke blir renset. Vår takstsjef Lars Angell oppfordrer derfor alle til å rense sluk og vasker for hår regelmessig.

- Hår har den egenskapen at det tiltrekker seg fett og avleiringer. I et hus hvor en familie dusjer hver dag kan derfor sluk gå tett ganske fort. Hvis vannet flyter utover gulvet eller flisene når dusjen brukes, så er dette en indikasjon på at du bør gjøre noe. Både rørene og lommeboken din vil takke deg, sier takstsjef Lars Angell i Tryg Forsikring.

Vask dusjhodet

Mens du er på badet – hvorfor ikke vaske dusjhodet også? Dusjhodet kan nemlig være et yndet sted for bakterier, smuss og kalk.

Siden ingen av oss dusjer med så høy temperatur som kreves for å drepe bakterier bør dusjhodet og slangen renses cirka fire ganger i året. Heldigvis trenger du ikke være «handy» for å gjøre dette:

Ta av både slange og dusjhode. Spyl gjennom med vann og såpe. Fyll en bøtte med vann og noen korker med klorin og legg dusjhode og slangen oppi. Etter cirka en halv time kan du ta dem ut av bøtten og skylle med vann før du henger dem på plass igjen. Et kvarter senere kan du skrubbe av mineralrester og skylle med varmt vann.

Husk på å la dusjen renne noen minutter før noen dusjer neste gang, slik at du får vekk alle rester av klorin.

Rens oppvaskmaskinen

Har du en oppvaskmaskin som ikke får jobben skikkelig gjort? Da kan forklaringen være så enkel at den også trenger en vask.

Det første du kan sjekke er om noen av spylearmene har gått tett. Spylearmene er de avlange «dingsene» som går rundt og rundt mens de spyler oppvasken din ren. Det hender at matrester samler seg opp inni disse og da kan de bli tette. Hvis du bøyer ut en binders og pirker i åpningene i spylearmene kan du sjekke om noen av dem har tette åpninger. Sjekk gjerne i bruksanvisningen din hvordan du eventuelt kan ta ut spylearmene for å rense disse.

I tillegg til å sjekke spylearmene og filteret i oppvaskmaskinen, så er det lurt å vaske over gummilisten rundt døråpningen på oppvaskmaskinen. Det vil sørge for at maskinen er ikke lekker varme eller vann når du har den lukket.

Du kan også prøve å kjøre et langt program med høy temperatur mens maskinen er tom samtidig som du bruker en maskinrens til oppvaskmaskiner. Da vil du få renset ut fett og matrester som kanskje har blitt liggende i maskinen.

Rengjør filteret i varmepumpen

Nå som så mange tilbringer mer tid enn vanlig i hjemmet sitt, så kan det være lurt å sikre at luftkvaliteten er god. Hvis du har varmepumpe, så er dette stort sett ukomplisert å gjøre noe med.

I de fleste varmepumper er det to filtre i innedelen av varmepumpen. Disse ligger som oftest rett innenfor lokket på innedelen, og kan løftes ut. Noen produsenter sier at man skal vaske filtrene, men sjekk brukerhåndboken før du gjør det. Hvis du vasker dem, så bør de tørke over natten før du setter dem i igjen, for det er ikke bra å få fuktighet inni varmepumpen.

Det enkleste og tryggeste er å støvsuge filtrene skikkelig – på begge sider. Ikke bare sveip over, men støvsug grundig slik at du får med deg alt som ligger i filteret. Etterpå setter du filtrene på plass igjen, slik som vist i din brukerhåndbok for varmepumpen. Vær nøye med å følge instruksene, slik at du ikke bøyer eller revner filtrene.

Husk også støvsuge eller tørke støv av lamellene der som luften kommer ut av varmepumpen din. Dette er et typisk sted hvor det samler seg mye støv som igjen blir blåst rundt i hjemmet ditt.

For service og rengjøring av den utvendige delen av varmepumpen oppfordrer vi deg til å ta kontakt med firmaet som solgte eller monterte varmepumpen. 

Kjøkkenviften kan bli brannfarlig

- En kjøkkenventilator som er skitten mister ikke bare sugeeffekten. Den kan i verste fall bli brannfarlig. Hvis noe på komfyren din skulle ta fyr, så vil fettet i viften din være lett antennelig og vanskelig å slukke hvis det først tar fyr, sier forebyggelsesekspert i Tryg, Øyvind Setnes.

- Det er en jobb mange misliker å gjøre fordi det er mye fett som samler seg opp i ventilatoren. Men se heller på det som en mulighet til å få matlukt og os ut av huset når du lager mat. Ventilatoren din har mye større effekt når den er ren. I motsatt tilfelle, tenk så pinlig å ha eller vente middagsgjester, og så må man avlyse fordi det tar fyr i en skitten kjøkkenvifte, fortsetter han.

Det første du må gjøre er å løsne filteret. Hvis du ikke vet hvordan så kan du sjekke bruksanvisningen eller søke på nett. De fleste filtre kan vaskes i oppvaskmaskinen, men hvis det er veldig tilsmusset kan det være lurt å legge det i bløt først, med oppvaskmiddel og gjerne litt salmiakk for å fjerne lukt. Skrubb og skyll filteret før du legger det i oppvaskmaskinen.

Filteret bør være helt tørt før du setter det tilbake i ventilatoren. Rist det godt i vasken, og sett det til tørk på kjøkkenbenken Da unngår du å få fuktighet inn i viftemotoren.

Noen ventilatorer har to filtre. Hvis ventilatoren ikke sender luften direkte ut av boligen din, har du sannsynligvis et filter nummer to. Noen av disse kan være kullfiltre som skal skiftes ut jevnlig, mens andre kan vaskes og varer lengre. Her bør du sjekke bruksanvisningen og følge instruksene for hvordan du går frem.