Lær valpen å være alene hjemme
De aller fleste hunder må være alene hjemme i perioder, for eksempel når eieren er på jobb eller gjør ærend som hunden ikke kan være med på. Siden hunder er sosiale dyr som trives aller best med flokken, er dette noe du må trene valpen din til å gjøre. Da er det viktig å starte i det små. Vi har samlet noen gode triks til å trene valpen din på å være alene hjemme her.
Start i det små med alenetrening av valpen
Det er anbefalt å ikke la valpen være alene over lengre tid i de første månedene etter at den har flyttet hjem til deg. Det er blant annet for å sørge for at den blir helt trygg i hjemmet før den blir overlatt til seg selv, i tillegg til at du skal ha god kontroll på lufting og valpens behov.
Når valpen har funnet seg til rette vil den klare seg godt alene hvis den har fått behovene sine dekket. I trygge omgivelser vil mest sannsynlig hunden sove hele tiden du er borte, og våkne lykkelig til at du kommer hjem. Men det er noe du må trene den opp til.
Gjør dette før du drar fra hunden
Før du lar hunden være alene, uansett om du nettopp har startet med alenetrening eller om du har en godt voksen hund som er vant med å være alene, må du legge til rette for at alt skal gå fint mens du er borte. Det innebærer blant annet at du må:
- Gjøre omgivelsene klare for at hunden skal være alene. Det kan være fint å ha et avgrenset område som den skal være på, for eksempel i en lukket gang eller en valpegrind. Hold området fritt for ting som hunden kan ødelegge om den blir stresset. Sørg for at det er vann tilgjengelig, og legg gjerne frem noen tyggeleker eller aktivitetsleker som kan underholde hunden når den er våken.
- Lufte hunden ordentlig, slik at den ikke må på do i perioden du er borte. Gå en tur og la hunden snuse og utforske slik at den blir mer sliten.
- Mate hunden før du drar. Hvis hunden blir sulten og stresset, vil den kanskje begynne å spise på ting som ikke burde spises.
- Stimulere hunden mentalt før den er alene. Det kan du gjøre ved å legge inn litt trening i lufteturen før du drar, ta en lekeøkt, la hunden snuse seg frem til godbiter eller noe annet som gjør hunden mentalt sliten og klar for å være alene.
- Ha på radioen mens valpen er alene hjemme. Den rolige bakgrunnslyden kan bidra til at den føler seg trygg, samtidig som den maskerer lyder utenfra som ellers kunne gjort den urolig.
Tre trinn for å lære valpen å være alene
Det kan ta litt tid å lære en valp å være alene hjemme. Noen valper er tryggere fra start og finner seg i å være alene, mens andre blir veldig stresset og urolig om eieren er ute av syne. Det vil derfor være ulikt hvor mye innsats hver enkelt valpeeier må legge inn i alenetreningen. Det er imidlertid tre steg som alle kan følge:
Steg 1: Fysisk adskillelse
Valpen er på sitt avgrensede område og har fått alle sine behov dekket. Du er der sammen med valpen, men du trekker deg rolig unna når valpen er rolig og fornøyd. Bruk valpegrinder eller hindringer og fjern deg fysisk fra valpen, men hold deg synlig. I dette steget skal valpen bli vant med at du ikke er tilgjengelig, mens den fremdeles er trygg på at du er der sammen med den. Start med å være utilgjengelig i en svært kort periode, og så øker du tiden etter hvert som valpen tåler at den ikke får være med deg. Mange valper vil nok bjeffe og pipe litt, men her må du ignorere lydene og belønne med for eksempel godbiter når de blir stille.
Steg 2: Bak en lukket dør
Når valpen tåler at du er utilgjengelig over en lengre periode, uten reaksjoner som piping, bjeffing og andre signaler på stress, kan du øke vanskelighetsgraden. Det gjør du ved å gå inn i et annet rom enn valpen. Du holder deg i nærheten, men valpen kan ikke se deg. Start med veldig korte perioder, for eksempel ved å hente noe i et annet rom, og vis deg igjen når valpen er rolig. Du belønner riktig atferd, altså at valpen er rolig alene, med å vise deg frem eller å gå inn til valpen for å indikere at dere er ferdig å trene. Øk gradvis hvor lenge du er borte fra valpen.
Steg 3: Forlat området
Nå skal hunden være klar for at du går ut av huset. Start med å åpne ytterdøren og lytt etter reaksjoner. Hvis det går fint, så kan du gå utenfor døren og lukke den igjen. Vent noen sekunder før du går inn igjen hvis valpen er rolig. Hvis valpen bjeffer og blir svært urolig av at du åpner døren, så anbefaler vi at du rykker tilbake et steg og trener mer mens du er inne i huset, men ute av syne. Når valpen tåler at du er utenfor huset, kan du gradvis øke tiden du er borte. Hvis vanskelighetsgraden økes for fort, så kan det skape unødvendig stress for hunden.
For mange hundeeiere kan det være fint å ha et kamera for å følge med på hva hunden gjør når den er alene i starten. Det er ikke alt du får med deg gjennom en lukket ytterdør. Med et kamera stilt opp kan du se om hunden stresser veldig eller om den faller til ro.
Alle valper er forskjellige
Husk at alle valper er forskjellige, og det er ulikt hvor fort de venner seg til alenetiden. Vær tålmodig og tilpass treningen hvis du ser at valpen synes det er ekstra vanskelig å være alene. Rykk tilbake til forrige steg hvis du merker at treningen ikke fungerer som den skal. Belønn valpen for atferd som du ønsker, som i dette tilfellet er at den er rolig for seg selv.
For noen vil det være vanskelig å følge de tre stegene fordi valpen er urolig fra første sekund. Kanskje du da kan prøve å la valpen være alene en annen plass enn der du opprinnelig hadde tenkt at den skulle være? Eller distrahere med en ekstra god tyggeleke eller noe annet som frister mer enn deg? Hvis ingenting fungerer og hunden får panikk når du drar, så er det anbefalt å søke hjelp hos en hundetrener som kan gi deg skreddersydde råd og veiledning.
Kilde: Firstvet, https://firstvet.com/no/artikler/5-gode-rad-pa-denne-maten-laerer-du-kjaeledyret-ditt-a-vaere-alene-hjemme-igjen-etter-koronakarantenen