Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Huset tar ikke vare på seg selv

Dingser og teknologi kan gjøre hjemmene våre smartere, men vedlikehold er fremdeles manuelt. Om du eier eller leier, så er våren den beste tiden for å sjekke og utbedre utvendig slitasje etter vinteren.

En høytrykkspyler holdes opp mot en fasadevegg

Inspeksjon av tak og takrenner

Begynn gjerne med å fjerne rusk og løv fra takrennene for å unngå tilstopping. Hvis takrenner går tette vil vannet renne der det har lyst til, og gjerne inn i huset ditt. Sjekk også takrennene for eventuelle sprekker som kan ha oppstått i løpet av vinteren. Vann og våt snø kan nemlig ha frosset og ført til sprekker i takrennene.

Taket ditt får også gjennomgå om vinteren. Hvis taket har vanlig takstein bør du sjekke om noen av dem har sprukket i kulden, eller om noen av dem rett og slett mangler. Hvis taket derimot har shingel er det lurt å sjekke at du ikke har fått løse spikre eller løse deler som blafrer i vinden. På flate tak bør man alltid se etter vannpytter og sørge for at taket er skikkelig drenert.

Gjør også en visuell sjekk av taket. Hvis du begynner å få mose på taket kan nemlig vann samle seg på taket ditt. Det kan bli svært kostbart hvis vannet trenger gjennom og inn i huset ditt.

PS. Tenk sikkerhet først! Hvis du føler deg utrygg i høyden, be heller om hjelp fra erfarne eller profesjonelle fremfor å ta unødvendige sjanser.

Vedlikehold fasader og maling

Hvis du ser at noen bord eller vegger har bobler i malingen eller at malingen rett og slett flasser av, så kan dette være et tegn på fukt i treverket. Sjekk også nederste (eller enden av bordene hvis du har stående bord) - om du kan pille av treverk. Hvis du er i tvil kan du få dette undersøkt av en håndverker – for å finne ut om du trenger å skifte kledningen eller bare enkelte bord. Forhåpentligvis er kledningen helt i orden og du trenger kun å pleie den.

Å vaske veggene på huset er lurt å gjøre når det begynner å bli vårlig temperatur. Gjør du dette unngår du grønske, sopp, råte og potensielt dyre skader på huset. Ikke minst ser huset ditt pent og rent ut til sommeren. Det trenger absolutt ikke være fint vær ute for å vaske fasade – det er faktisk lettere å vaske en allerede våt vegg. Dusj først ytterveggene med et middel som er laget for det - for eksempel Husvask. La middelet virke slik som angitt på etiketten og kost godt før du spyler av. Vær forsiktig med bruk av høytrykkspyler da trykket kan ødelegge treverket på husets fasade.

Maling er ikke bare for å få huset til å se pent ut. Maling beskytter også treverket fra fukt og råte. Hvor ofte man bør male kommer an på vær og vind, materiale og hva slags maling eller beis som er brukt. I tillegg kan eksos og forurensning påvirke levetiden på malingen. Har du skog og plen i nærheten kan huset ditt være mer utsatt for grønske, mens hvis du bor tett ved sjøen kan saltet slite på malingen. Mal huset når det er nødvendig eller det ikke ser pent ut lengre. Og husk at noen vegger kan være mer utsatte enn andre og derfor trenge maling oftere.

Annet utvendig vedlikehold

Sjekk at ingen avløp eller rister er tette. Løv og annet som vinden har tatt med seg kan endre dreneringen rundt huset ditt. Forsikre deg at vann blir ledet bort fra huset ditt når det regner. Sjekk at du ikke har vannpytter stående inntil kledning eller grunnmur, og sjekk gjerne at grunnmuren ikke har sprekker. Har du kjeller som går under bakken kan det være lurt å sjekke rundt vinduer og ventiler at det ikke kommer fukt inn.

Vask og rengjør utendørsområder som terrasser, verandaer, og inngangspartier for å fjerne smuss som kan ha samlet seg i løpet av vinteren. Du kan også vurdere å male eller beise utvendige treverk for å beskytte det mot forvitring.

(Kilder: Sintef.no, Boligmentoren.no, Minbolig.no)