Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Ny metode kan utrydde skjeggkre

En ny og effektiv metode for bekjempelse av skjeggkre er nå tatt i bruk. Nylig ble de første rammede skjeggkreboligene behandlet og fagfolk tror problemet kan reduseres snarlig.

En skjeggkre

Det er fantastisk at bransjen etter flere år med prøving og feiling endelig har en metode som vi ser bekjemper skjeggkre effektivt. Behandlingen tar nå knekken på nær 90 prosent i en bolig i løpet av få uker. Det er et formidabelt gjennombrudd etter å ha famlet i blinde i årevis med et problem som har spredt seg over hele landet.
Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring

Spiser forgiftet åte

Bekjempelsesmetoden er et resultat av et forskningsprosjekt ledet av Folkehelseinstituttet og Norsk Hussopp Forsikring. Ved å legge ut forgiftet åte i form av små dråper vil skjeggkreene spise middelet og dø i løpet av kort tid. Åtepreparatet er nå godkjent av Miljødirektoratet.

– Det kan være noen få individer som overlever en behandling ettersom livssyklusen deres er lang. Men etter seks til tolv uker vil bestanden være så liten at det ikke vil oppleves som et problem, samtidig som spredningsfaren fra en liten skjeggkrebestand er lav. Dette er gode nyheter for skadedyrbransjen og resten av samfunnet, sier fagsjef Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring, samarbeidspartner til Tryg.

Giftstoffet skal være ufarlig for mennesker, men i husholdninger med små barn og dyr vil en trå varsomt frem og gjerne ta sone for sone i boligen slik at man hele tiden har frisoner i øvrige rom.

Skjeggkre ble for alvor oppdaget i Norge i 2013 og antall tilfeller har deretter økt kraftig. Skadedyrene er ikke farlige, men kan oppleves som ubehagelig å ha i hus. Skjeggkre har spredt seg over hele landet, flest tilfeller finner en i tettbebygde strøk og i byene.

– Vi hadde over 1000 skadesaker i fjor med skjeggkre, hvor det i mange tilfeller var flere boenheter, for eksempel leilighetsbygg eller sameier. Vi har registrert en sterk økning også i år, men nå som vi har en effektiv metode håper vi å redusere skadetilfellene, sier Magerøy.

Kan dekkes av forsikringen

Åtepreparatet er ikke å få kjøpt over disk, man må kontakte skadedyrselskaper for behandling.

Metoden går ut på å spre åtet på mange steder i boligen og fjerne konkurrerende mat, slik at skjeggkreene spiser åten og dør. Forsøk har vist at skjeggkrebestanden reduseres med opptil 90 prosent i løpet av seks til tolv uker, litt avhengig av boligens størrelse og andre variabler.

Det har vært et stort fokus på skjeggkre de siste årene, ettersom problemet har spredt seg rekordraskt i hele Norge. Har du vår råte- og skadedyrforsikring trenger du ikke lenger frykte skjeggkre, forsikringen dekker utgifter til bekjempelse av skjeggkre og andre skadeinsekter. Alt tyder på at den nye behandlingen fjerner problemet.
Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring

Kommer med pappemballasje

Skjeggkre kommer gjerne inn i boligen via pappemballasje, pappesker, bygningsmaterialer og lignende. Det kan derfor være lurt å unngå å ta slike materialer inn i huset.

Har du skjeggkre i boligen er det mye du selv kan gjøre for å begrense problemet:

  • Sett ut limfeller for å finne ut hvor de bor og for å redusere bestanden.
  • Støvsug ofte for å fjerne matrester og tilgang til mat.
  • Fjerne mulige gjemmesteder ved f.eks. å reparere gulvbelegg, løse fuger og tette langs lister.
  • Skjeggkre tåler tørrere forhold enn sølvkre. Likevel kan reduksjon av fuktige forhold i boligen hjelpe.

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring