Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Kjenner du ladevettreglene?

Hjemmene våre fylles med stadig flere dingser som må lades, noe som gir økt fare for varmgang og i verste fall brann. Har du satt deg inn i ladevettreglene?

En elsparkesykkel står til lading innendørs

Et litium-ionbatteri som tar fyr kan være vanskelig å slukke. Det er viktig å vite at et slikt batteri som brenner ikke kan slukkes ved å spyle vann på.

Hjemmene våre fylles med stadig flere elektroniske artikler og dingser. Alt fra drill, tannbørster, hodetelefoner, telefoner til el-sparkesykler må gjerne lades etter bruk. Med begrenset antall støpsler i hvert rom tyr vi gjerne til fikse løsninger for å få ladet alt som skal lades. Det kan være fare for varmgang og i verste fall brann når man lader, og derfor har Norsk Brannvernforening publisert egne ladevettregler.

Dette er ladevettreglene:

  1. Lad i rom med røykvarsler. Hvis en elektrisk artikkel begynner å gå varm eller røyke kan en god røykvarsler varsle deg før ting tar fyr, slik at du kan få avverget en brann.
  2. Lad når du er våken og til stede. Hvis en elektrisk dings tar fyr mens du sover eller huset står tomt, så kan brannen spre seg og gjøre store skader.
  3. Les og følg produsentens bruksanvisning. De fleste produsenter av elektriske artikler vil inkludere tips og råd om trygg lading. Av hensyn til din egen og andres sikkerhet bør du følge disse.
  4. Bruk helst original lader. Selv om en annen lader kan passe er det ikke sikkert at den er riktig dimensjonert for det du skal lade.
  5. Lad på et underlag som ikke lett kan brenne. Dette vil minimere risikoen for at en eventuell varmgang eller brann sprer seg fort.
  6. Ikke lad i senga. Veldig mange elektriske artikler har kjøling i form av en vifte eller lignende. I senga den elektriske artikkelen gjerne ikke luft rundt og får fort høy temperatur. Ikke utsett deg eller andre for denne risikoen når du sover.
  7. Ikke lad i korridor eller i trapperom. Disse må kunne brukes som fluktveier hvis en brann skulle oppstå.
  8. Bytt ut skadet utstyr. Ladere som er hyppig i bruk blir gjerne skadet eller slitt over tid. Ta deg bryet med å skaffe deg en ny hvis den du har er skadet.
  9. Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt. Det kan bety at laderen er skadet eller ikke ment for den elektriske artikkelen du prøver å lade.
  10. Ved røyk eller flammer, ring brannvesenet på 110. Det er viktig å få sjekket at ingenting ulmer og at brann kan blusse opp på et senere tidspunkt.

Lading av el-sparkesykkel

Når det gjelder lading av el-sparkesykkel finnes det ulike råd. Brannvesenet i Oslo anbefaler å lade el-sparkesykkel innendørs i badekar, men Norsk brannvernforening anbefaler å helst lade den utendørs. Det som er helt sikkert er at man bør være til stede ved lading, sjekke at lader og batteri ikke går varme og samtidig lade i god avstand fra brennbart materiale på underlag som ikke kan ta fyr. Det er mulig å ta batteriet av fra el-sparkesykkelen og lade det inne og da er det en forutsetning at kjøretøyets batteri lades under oppsyn og med original batterilader fra fabrikant.

Slukking av litium-batteri

Et litium-ionbatteri som tar fyr kan være vanskelig å slukke. Det er viktig å vite at et slikt batteri som brenner ikke kan slukkes ved å spyle vann på. Faktisk vil det kunne føre til at brannen blir kraftigere og eskalerer. For å slukke et brennende litium-batteri må det senkes i vann, for eksempel i en bøtte. Aller helst bør dette gjøres utenfor huset siden et slikt batteri kan oppnå en temperatur på 600-700 grader.

(Kilde: Norsk brannvernforenings nettsider)