Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Test av sykkelhjelm for voksne 2024

Vi har testet de mest populære sykkelhjelmene på den norske markedet. I denne testen har vi sett nærmere på urbane hjelmer beregnet for sykkel og elsparkesykkel. Her får du vite hvilke hjelmer som er tryggest.

Test av hjelm for sykkel og elsparkesykkel

Den norske hjelmtesten utføres hvert år og er et samarbeid med Trygg Trafikk og Tryg Forsikring. Testene er gjennomført av RISE i Sverige, som har testet hjelmer siden 50-tallet. Formålet med testene er å gi forbrukere svaret på hvilke hjelmer på det norske markedet som er tryggest i bruk. 

Testen gir svaret på hvor stor risiko det er for hjernerystelse ved et kraftig sammenstøt. Som tidligere år, viser også årets test at det er store variasjoner i hvor godt de ulike hjelmene beskytter. 

Slik tester vi sykkelhjelmene

Hjelmene utsettes for en rekke falltester og rangeres ut fra risiko for hjernerystelse ved kraftig slag. Vi gir hver hjelm en score fra en til fem, basert på følgende inndelinger: 

  • Fem stjerner: Hjelmen gir mindre enn 20 prosent risiko for hjernerystelse.
  • Fire stjerner: Hjelmen gir 20–40 prosent risiko for hjernerystelse.
  • Tre stjerner: Hjelmen gir 40–60 prosent risiko for hjernerystelse.
  • To stjerner: Hjelmen gir 60–80 prosent risiko for hjernerystelse.
  • En stjerne: Hjelmen gir 80–100 prosent risiko for hjernerystelse.

Sweet Protection Stinger Mips

Sweet protection stinger mips

Testresultat: Sweet Protection Stinger Mips oppnår det beste resultatet i årets test, med en samlet risiko for hjernerystelse på 21,95 prosent ved skrå støt. Denne hjelmen er utstyrt med Mips rotasjonsbeskyttelse, som nok en gang viser seg å være viktig for god beskyttelse av hodet. 

Vekt: 348 g

Rotasjonsbeskyttelse: Mips

Testår: 2024

Pris: 700 kr.

Biltema 27-2016 Mips 

Biltema-2026-Mips

Testresultat: Nok en gang gjør Biltema sine hjelmer det godt i vår test. I 2022 testet vi hjelmer for barn, her gikk også Biltema sin hjelm helt til topps. Dette er årets klart billigste sykkelhjelm, og den med lavest vekt. Denne er utstyrt med Mips og har en samlet risiko for hjernerystelse på 23,68 prosent ved skrå støt. 

Vekt: 253 g

Rotasjonsbeskyttelse: Mips

Testår: 2024

Pris: 400 kr.

Sweet Protection commuter Mips

sweet protection commuter mips

Testresultat: Sweet Protection commuter Mips oppnår fire av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 33,28 prosent ved skrå støt. Begge hjelmene fra Sweet Protection gjør det godt i årets test. 

Vekt: 414 g

Rotasjonsbeskyttelse: Mips

Testår: 2024

Pris: 1.100 kr.

Met Vibe Mips

Met vibe mips sykkelhjelm

Testresultat: Met Vibe Mips oppnår fire av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 36.07 prosent ved skrå støt. Hjelmen er designet for bruk i bybildet og er en av flere hjelmer i årets test som har lys med USB-lading. 

Vekt: 391 g

Rotasjonsbeskyttelse: Mips

Testår: 2024

Pris: 1.500 kr.

Met Vibe on Mips

Mips vibe on mips sykkelhjelm

Testresultat: Met Vibe on Mips oppnår fire av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 38,30 prosent ved skrå støt. Denne hjelmen er også designet for urban bruk med LED-lys bak. Dette er den eneste hjelmen i testen som har heldekkende visir, som beskytter mot vind, støv og insekter. 

Vekt: 510 g

Rotasjonsbeskyttelse: Mips

Testår: 2024

Pris: 1.800 kr.

Bontrager Charge WaveCel

bontrager-charge-wavecel

Testresultat: Bontrager Charge WaveCel oppnår tre av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 46,09 prosent ved skrå støt. Hjelmene fra Bontrager bruker WaveCel som rotasjonsbeskyttelse, ikke Mips. Ifølge vår test er det hjelmene med Mips som kommer best ut samlet sett. 

Vekt: 508 g

Rotasjonsbeskyttelse: WaveCel

Testår: 2024

Pris: 1.800 kr.

Bontrager Circut WaveCel

bontrager circut wavecel

Testresultat: Bontrager Circut WaveCel oppnår tre av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 48,01 prosent ved skrå støt. Denne bruker også WaveCel som rotasjonsbeskyttelse. Hjelmen har et smart festesystem for lys og kamera. 

Vekt: 408 g

Rotasjonsbeskyttelse: WaveCel

Testår: 2024

Pris: 1.400 kr.

Abus Urban i 3.0 Mips

abus urban i 3.0 mips

Testresultat: Abus Urban i 3.0 Mips oppnår tre av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 52,49 prosent ved skrå støt. Av alle hjelmer med Mips, oppnår denne det dårligste resultatet. 

Vekt: 368 g

Rotasjonsbeskyttelse: Mips

Testår: 2024

Pris: 1.300 kr.

Livall EVO21 Commuter + smarthjelm

livall evo021 commuter +

Testresultat: Livall EVO21 Commuter + oppnår to av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 65,61 prosent ved skrå støt. Hjelmen har ingen rotasjonsbeskyttelse. Dette er en såkalt "smarthjem" som du kobler opp til telefonen din. Hjelmen har blant annet smart belysning, fallsensor og automatisk varsling ved fall. 

Vekt: 329 g

Rotasjonsbeskyttelse: Ingen

Testår: 2024

Pris: 1.170 kr.

Abus Urban i 3.0

abus-urban-i-3.0

Testresultat: Abus Urban i 3.0 oppnår to av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 70.74 prosent ved skrå støt. Hjelmen har ingen rotasjonsbeskyttelse, noe som er gjennomgående for de hjelmene i testen med dårligst resultat. 

Vekt: 291 g

Rotasjonsbeskyttelse: Ingen

Testår: 2024

Pris: 840 kr.

Livall C20

livall C20 hjelm

Testresultat: Livall C20 oppnår to av fem stjerner, med en samlet risiko for hjernerystelse på 77,02 prosent ved skrå støt. Dette er det svakeste resultatet i årets test. Denne smarthjelmen har en rekke nyttige funksjoner som automatisk bremselys, varsling og fallsensor med SMS-varsling. Dessverre har heller ikke denne hjelmen rotasjonsbeskyttelse. 

Vekt: 364 g

Rotasjonsbeskyttelse: Ingen

Testår: 2024

Pris: 700 kr.

Hvorfor er rotasjonsbeskyttelse viktig?

Nok en gang viser det seg at hjelmer med rotasjonsbeskyttelse kommer best ut i våre tester. I år har vi både testet hjelmer med Mips og WaveCel, som er to ulike typer rotasjonsbeskyttelse. Av disse to kommer Mips best ut. 

Veldig forenklet er Mips en hjelm i hjelmen. Dette ekstra laget er bevegelig, og reduserer rotasjonen hodet blir utsatt for ved et fall. Altså, hvis du faller og har en Mips-hjelm på hodet, vil hjelmen få en større rotasjon enn Mips-skallet inne i hjelmen. Dette viser seg å være en svært effektiv beskyttelse.  

Konklusjon

Ingen hjelmer får toppscore i årets test. Men av hjelmene som er med, er det Sweet Protection Stinger Mips og Biltema 27-2016 Mips som kommer best ut. Det er store variasjoner i hvor godt de ulike hjelmene beskytter. Som tidligere år er det hjelmer med rotasjonsbeskyttelse som kommer best ut.

For din egen sikkerhet anbefaler vi derfor en hjelm med Mips eller WaveCel. 

Det er også store prisforskjeller på de ulike hjelmene, men sikkerheten gjenspeiler ikke prisen. For eksempel er Biltema sin hjelm testen klart billigste, men også en av de som beskytter hodet best. De såkalte "smarthjelmene" har mange nyttige funksjoner, men disse hjelmene kommer også dårlig ut i testen, da de ikke har rotasjonsbeskyttelse. 

Les også: