Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

For informasjon om skogbrannene på Rhodos, se denne siden.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Slik unngår du frosne vannrør

Høye strømpriser gjør at mange skrur av varmen i enkelte rom, både hjemme og på hytta. Det kan føre til store skader i vinterkulda.

vannrør med frostskade

Det er viktig å huske på at frostskader kan skje både innvendig og utvendig. Et spesielt utsatt sted er i grunnmuren, hvor utvendig og innvendig vannrør møtes.

- Husk å sørge for oppvarming i kjeller hvor vanninntaket er. Det er svært viktig å vite hvor vannrørene ligger utvendig. Slike rør skal ha en god overdekning og ligge i frostfrie masser for å unngå at vannet fryser.

- Ofte ser vi at kunder har jobbet på tomten og fjernet deler av overdekningen, det er ikke særlig lurt, sier fagsjef på bygningsskader i Tryg, Monica Gangstø. 

For de som til stadighet opplever frosne rør anbefales det å investere i rør med varmekabel.

Hold jevn temperatur

Du må ha kontroll på hvor vannrørene befinner seg i boligen. Skal du på ferie og skrur ned temperaturen, må du sørge for at rom med vannrør har varme. 

Husk at lukkede dører gjør at rom uten egen oppvarming faktisk blir kaldere. Lukker du for eksempel døren til vaskerommet kan vannrørene fryse. 

- Sørg for riktig mengde oppvarmingskilder. Det er anbefalt å holde minimum ti grader, men bor du i et område hvor det kan bli svært kaldt må du ta høyde for dette.

  • Les mer om Smarthytte fra Tryg, som gjør at du kan fjernstyre varme og unngå frost i vannrør.

Tøm vannrør når du skal være borte

Tøm vannrørSkal du reise vekk på ferie, eller kanskje hytta skal stå tom en stund? Da må du stenge av vannet og tømme vannrørene. 

Steng hovedstoppekranen og la vannet renne seg tomt i alle kraner og dusjer.

- Da vil alle vannrør fra varmtvannsberederen og ut i boligen være tomme. Da reduserer du faren for frostskade, sier Gangstø.

Det er mange som ikke tapper rørene fordi de har varme på når de er borte, men husk at strømmen kan bli borte. En jordfeilbryter kan slå ut, lyn kan slå ned i en trafo, eller det kan komme korrosjonsbrudd på rør og koblinger. Da er det en god sikkerhet å stenge av vannet og tappe det helt ned.

Mange frostskader på boblebad

Boblebad er populært både hjemme og på hytta. Vi merker en økning i skader på disse etter hvert som flere og flere anskaffer seg stamp eller boblebad.

Om du skulle få strømbrudd kan vannet fryse. 

- Selv om strømmen fungerer vil vannet kunne fryse i rørene i karet. Da vil motoren kunne gå varm, og det kan bli kortslutning som vil føre til at jordfeilbryteren slår ut. Mange av disse karene er ikke bygget for norsk vinter, sier Gangstø. 

Hva når skaden allerede har skjedd?

Vi ser at noen anbefaler bruk av hårføner for å tine frosne vannrør,. Dette tipset fraråder vi mot da det kan føre til at rørene kan sprekke. 

- Bruk heller varmeomslag og la det tine litt og litt, og øk temperaturen i rommet sakte.  

Har vannet frosset må du også ha en plan hvis det er brudd i et rør.

Et frostbrudd vises ved at røret buler ut. Mange rør er ikke synlige, noe som gjør det vanskelig å vite om du faktisk vil få en lekkasje. 

Har vannet frosset anbefaler derfor vår fagsjef følgende for å unngå en stor vannskade: 

- Steng vannet, tin rørene sakte og åpne vannkranen forsiktig. Overvåk de delene av boligen hvor det er vannrør, og sjekk og lytt etter om det kan være en lekkasje. Høres det ut som at du tapper vann når alle kraner er stengt har du en lekkasje, sier Gangstø. 

Våre beste tips: 

Innvendig:

  • Hold temperaturen i boligen konstant, selv når du er borte. Temperaturen i boligen må holde plussgrader
  • Hold dører til rom med vannrør åpen slik at de får varme
  • Steng vannet og tøm vannrør når du ikke bruker huset eller hytta
  • Isoler vannrørene dine med isolasjonsmaterialer som skum eller fiberull.

Utvendig:

  • Ha oversikt over hvor vannrørene ligger på utsiden av boligen
  • Sørg for at utvendige vannrør har god overdekning for å unngå frost
  • Ikke fjern overdekning og frostfrie masser over vannrør når du graver eller jobber på tomten
  • Fryser utvendige vannrør bør du vurdere vannrør med varmekabel.