Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Kjøp bruktbåt uten å gå i disse fellene

De siste årene var de fleste av oss nødt til å feriere i Norge, noe som gjorde at mange gjorde store innkjøp for å få et avbrekk og finne den gode feriefølelsen. Det satte voldsom fart på blant annet bruktbåtmarkedet.

Det verserte historier om kjøpere som viste interesse for båter kun minutter etter at båten var lagt ut for salg på Finn.no, bare for å få beskjed om at den allerede er solgt – usett! Men spontane beslutninger om å skaffe seg båt kan føre til bomkjøp. Takstmann og båtekspert i Tryg Forsikring, Johnny Helleshøy, har noen gode råd for hva du bør sjekke før du kjøper bruktbåt.

- De siste årene har det vært mange som har hatt lyst til å kjøpe båt. Mitt beste tips er å sjekke båten nøye. Det kan spare deg for mye – både tid og penger, sier Johnny.

Familie i båt på sjøen

 

Når det er høy etterspørsel i markedet kan man lett kjenne på presset og dermed slå til fordi man forelsker seg i et bilde av en båt. Prøv å ha is i magen, og ta en ekstra runde før du slår til.
Eirik Foss Stene, Oslo

7 tips til deg som skal kjøpe brukt båt

Om du kjøper båt for første gang eller er på jakt etter en annen båt er det mye å tenke på. Her er noen gode tips du bør tenke på før du hiver deg på «båtbølgen». Det kan spare deg for tid, penger og frustrasjon.

1. Hva skal du bruke båten til?

Du bør tenke nøye gjennom hva du skal bruke båten til. Sett deg først inn i hva du ønsker av båten og hvilke behov du har. Her er vanlige spørsmål du bør stille deg selv: innenbordsmotor eller utenbordsmotor? Diesel eller bensin? Skal du på dagstur eller på langtur med overnatting? Vil du ha mye uteplass til bading og fisking, eller vil du har komfort under tak? Hvilken størrelse skal båten ha? Er du nybegynner kan det være smart med en litt mindre båt. Båten bør være tilpasset behovene dine og forholdene der du skal bruke den.

2. Vedlikeholdshistorikk

Når du har funnet drømmebåten er det viktig å sjekke vedlikeholdshistorikken. Det er ingen Eu-kontroll på båter, så  her må du være litt detektiv selv. Be selger om dokumentasjon på utført service. Pass på at båten og motoren er CE-merket. Merkingen er som oftest plassert godt synlig på båten. Mangler den merking bør du undersøke hvorfor.  Kjøper du et kjent båtmerke fra en forhandler eller et verksted kan det gjøre vedlikehold og garanti lettere.

3. Sjekk båten nøye

Ta en prøvetur og sjekk motoren. Mange feil kan være vanskelig å oppdage før båten er på vannet. Kontroller alltid båten på land for å se etter skader under vannlinjen. Det kan være smart å ha med seg en erfaren båtvenn eller kyndig fagmann.

4. Unngå å kjøpe en stjålet båt

Det er en stor fordel om båten er registrert i Småbåtregisteret eller Securemark. Det er for å unngå å kjøpe tyvegods. Kontroller skrognummer, også kalt CIN-kode, opp mot registeret. Dersom båten ikke er registret kan du be selger om eierdokumentasjon.

5. Hvor skal du oppbevare båten?

Noen båthavner har lang ventetid. Det beste er derfor å skaffe båtplass før du kjøper båt. Tenk også på hvor du skal lagre den om vinteren. I dag finnes det mange gode alternativer, blant annet båthotell.

6. Bruk kontrakt ved kjøp

En kontrakt gir både kjøper og selger trygghet. Du finner standardkontrakt på Forbrukerrådet sin nettside. Kontrakten kan brukes av privatpersoner ved kjøp og salg av brukt båt. Dersom du skal låne penger til båt kan du sjekke med din rådgiver i banken din om råd. Husk å sjekke båten for heftelser i skipsregistrene før du signerer papirene. Er båten mellom 7 og 14,99 meter er det frivillig registrering. For båter over 15 meter er det pliktig registrering.

7. Sørg for å ha forsikring

Det er ikke lovpålagt å ha forsikring på båt, men det anbefales på det sterkeste. Ikke bare kan du få et økonomisk tap hvis båten din blir ødelagt, men du også komme i ansvar ved skade på andre båter/mennesker. Les mer om hvilke forsikringer som er bra å ha på båten din her.

God sommer og lykke til med kjøp av drømmebåten!