Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Kjerringrådene som gjør plagene enda verre

Trodde du urin var effektivt mot brennmanet? Sannheten er at dette er et av rådene som kan gjøre den vonde plagen enda verre.

En dame med brannskader på magen fra brennmanet, holder lime i hendene

Rapporter fra Havforskningsinstituttet viser at oppblomstringen av brennmaneter er ekstra stor i år. Faren for å bli brent er derfor høyere enn normalt. Da bør du vite om rådene som faktisk fungerer.

Mange har sikkert hørt at det å smøre på yoghurt, drysse på talkum, dynke med dispril-oppløsning i vann, helle på urin eller gni en glassmanet mot skaden skal hjelpe. Dessverre vil alle disse forslagene heller øker enn å redusere plagene.
Dr. Jan Einar Vaage i Tryg Legehjelp.

En dykker blandt mange brennmaneter

Vannfast solkrem

Trådene til en brennmanet kan bli fem meter lange, i tillegg er de nærmest usynlige i vannet. Det mest opplagte rådet er å sjekke vannet godt før du hopper uti.

- Skulle du være uheldig å komme borti brenntrådene anbefaler jeg at du svømmer rolig vekk. Begynner du å kave kan du lett virvle opp brenntråder som suges mot deg. Bruk av vannfast solkrem er en effektiv beskyttelse.

Fjern trådene før behandling

Det er svært viktig at alle brenntrådene er borte før man starter behandlingen. Slurver man med dette kan resultatet være at behandlingen forverrer plagene.

- Bruk hansker og fjern trådene enklest i saltvann, ikke bruk ferskvann da dette kan utløse enda mer gift.

Om trådene er veldig vanskelig å fjerne, har Vaage noen gode tips.

- Å gni sand blandet med sjøvann på det brente området kan være effektivt. Et annet råd er å benytte barberskum og barberhøvel eller liknende for å skrape bort restene av brennmaneten.

Mange gnir og klør på det skadede området. Dersom ikke alle trådene er fjernet vil dette føre til at giften presses dypere ned i huden og spres over et større område. Forbrenningen blir dermed verre.

Varmt vann er effektivt

Den enkle er ofte det beste, også for å lindre brennmanetskader.

- En god og lindrende behandling kan være varmt vann. På apotek får du kjøpt lokalbedøvende krem/kortisonkrem som også er effektivt både mot svie og kløe. Legekontakt er kun nødvendig ved kraftig allergisk reaksjon, sier Vaage.