1. Tryg Magasinet
Hva gjør du når det brenner?

Hva gjør du når det brenner?

Det er viktig å handle raskt når det begynner å brenne. Er brannen liten, kan du forsøke å slukke den. Men vet du egentlig hva du skal gjøre?

Slukke - Redde - Varsle!

  • Forsøk å slukke og forhindre at brannen sprer seg uten å utsette deg selv eller andre for fare. Lukk dører til andre rom.

  • Er brannen tiltakende og slukking med egne midler ikke mulig - sørg for at alle kommer seg ut i sikkerhet.

  • Varsle brannvesenet på nødnummer 110 (alle brannskader skal meldes til politiet).

Fettbrann

Brann i olje eller fett skal ikke slukkes med vann! Disse må kveles eller slukkes med enten lokk/brannteppe eller slukkeapparat. Dermed kan det være smart å ha et brannteppe på kjøkkenet.

Øv på å bruke slukkeapparat

Det finnes forskjellige slukkemidler. Norsk Brannvern anbefaler å ha brannslange, pulverapparat på soverommet og skumapparat på kjøkkenet og i stuen.

Les nøye hva som står på apparatet. Slukkeapparater er enkle å bruke, og det er smart å kjenne til hvordan man bruker dem før man står i en situasjon der man trenger å handle raskt.

Filmen under gir en god innføring i bruk av ulike slukkemidler.

Slik slokker du en brann

Ha brannøvelse - også hjemme

Hvordan ser hjemmet ditt ut? Har du tenkt igjennom hvilke slukkemuligheter som vil kunne fungere best hjemme hos deg? Og hvordan er det med rømningsveier? Det kan være smart å gjennomføre en brannøvelse hjemme, slik at alle vet hvordan de raskest skal kommes seg ut.

Hva dekker forsikringen?

Forsikringen dekker skader som følge av brann. Svi- og gnistskader som ikke skyldes brann, dekkes kun dersom det er tegnet utvidet dekning.

Er skaden dekningsmessig dekker forsikringen utgifter knyttet til reparasjon av skaden. Dette kan være alt fra enkel nedvask og luktsanering, til total gjenoppbygning.