Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Høstkampanje! Nå får du 20 % nettrabatt på forsikringer hos Tryg. 

 1. Tryg Magasinet

Høsten får rottene til å trekke inn

Når høstkulda melder sin ankomst, vil mange oppleve at rotter og mus vil inn for å varme seg - og for å gnage på hus og inventar.

Rotte i et bur

Vi har årlig saker hvor rotter gjør så stor skade at deler av hus må renoveres. Men noen lure tips kan bidra til å holde smågnagerne ute.
Kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen, Tryg Forsikring

Store skader

Det varierer hvor mye rotter og mus ødelegger for årlig i Norge.

– I år antar vi at det er skader for et tosifret millionbeløp for hele forsikringsbransjen. I verste fall kan du få ødelagt isolasjonen i veggene, få vannlekkasjer og ødelagte el-anlegg som er brannfarlig fordi rotter har gnagd på ledninger. Å reparere slike skader kan fort bli dyrt, sier Torbjørn Brandeggen.

Som huseier er det lurt å ta seg en tur ut i hagen og på terrassen og rydde for å være best mulig forberedt på høststormene og uvelkomne små gnagergjester. Ta en ekstra titt rundt søppelkontainerne og bakkenivået rundt hele huset. Det er viktig at huset er mest mulig tett, alle åpninger større en seks millimeter bør tettes hvis en vil holde mus og rotter ute.

Rotter kan gjøre stor skade

Om høsten leter mus etter ly, mens rottene storkoser seg med råtnende kompost og nedfallsfrukt i hagene. Mus er stort sett bare plagsomt å ha i hus, mens rotter derimot kan påføre strukturelle skader på bygninger på grunn av gnaging og bolbygging.

- Rottene kan ødelegge vegger, gulv, dører og tak ved å gnage hull i disse. Man ser ofte skader i isolasjonsmaterialer inne i bygninger der det er brunrotter. Videre kan de gjøre stor skade på møbler, klær, gardiner, bøker, malerier og lignende. Det er heller ikke ukjent at de kan gnage på vann- og avløpsrør, og på den måten medføre vannskader. Noe av det alvorligste er at rotter ofte gnager på strømledninger, noe som kan øke risikoen for kortslutning og brann. Datakabler og telefonledninger kan også være spesielt utsatt. Dyr som dør inne i vegger og gulv kan forårsake et betydelig luktproblem, sier Brandeggen. 

Gift er ulovlig

Skulle du oppdage at du har fått mus eller rotter i hus er musefeller/klappfeller som regel effektivt, men mange kvier seg for å fjerne dyrene som da blir tatt. Å legge ut gift ble forbudt i januar 2018. 

- Kun en godkjent skadedyrbekjemper har nå lov å bruke gift som virkemiddel, påpeker Brandeggen.

Slik oppdager du rotter og mus:

 • Krafselyder: Lyder i vegger eller tak, kan være mus som piler rundt.
 • Muselort: Da vil det være små og mørke ekskrementer, som blir lagt langs vegger eller på steder med stor museaktivitet, som i mat- eller benkeskap.
 • Karakteristisk lukt: Musebol avgir en lukt som ligner ammoniakk, og den vil være spesielt sterk på lukkede steder som for eksempel i benkeskap.
 • Skader: Mus gnager ofte på tre, plast, kabler og andre harde materialer for å holde tennene skarpe.
 • Bol/reir: Mus bygger reir av materiale som er revet i stykker, som for eksempel papir og tekstilbiter. Reir bygges på bortgjemte steder som f.eks. bak kjøleskap.

Slik unngår du rotter og mus:

 • Sjekk at kloakk, avløp og toaletter er ok.
 • Monter metallnett på alle lufterør og ventiler.
 • Tett alltid åpne soilrør.
 • Sørg for å stenge av gamle og ubenyttede soil og avløpsrør.
 • Skru fast slukristen i gulvet.
 • Unngå søppel og bygningsavfall i bakgård, kjeller og loft.
 • Sørg for at dører og vinduer slutter tett til karmen.
 • Ikke mat fugler og dyr ute på bakken.
 • Ta opp nedfallsfrukt i hagen.

Klappfeller settes langs vegger, under skap, på hyller på de stedene der man har funnet ut at dyrene ferdes. Fellene plasseres slik at utløsermekanismen vender inn mot veggen. Pass på at ikke andre dyr, fugler og unger kan få tilgang til fellene.

Blir du ikke kvitt problemet anbefales det at du kontakter et profesjonelt skadedyrfirma.​