Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Dette bør du vite om røykvarsleren din

Per november har 30 personer omkommet i brann i Norge i 2019. Tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide, og den viktigste livsforsikringen din er en røykvarsler som virker slik den skal.

Nærbilde av at batteriet i en røykvarsler byttes.

Men hvilken bør du kjøpe, hvor mange og hvor skal de plasseres og når bør de skiftes ut? Hvert år redder røykvarslere mange liv, men mange vet ikke om de har en røykvarsler som virker. Det er bekymringsverdig.
Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

Han har samlet svarene på de 10 viktigste spørsmålene forsikringsselskapet får om røykvarslere.

Hva slags røykvarsler bør jeg velge?

- Det finnes to ulike røykvarslere på markedet, ioniske og optiske. De fleste branner starter som ulmebranner, for eksempel i sengetøy. En optisk røykvarsler kan oppdage ulmebrann vesentlig raskere enn en ionisk røykvarsler. Vi anbefaler derfor optisk røykvarsler.

Hvor mange røykvarslere trenger jeg?

– Minimumskravet er at du har én røykvarsler i hver etasje i bolig og fritidsbolig. Jeg anbefaler at man har én per soverom og oppholdsrom, og at disse er seriekoblet. Ved et branntilløp vil alle slå ut samtidig, noe som øker sjansen for å våkne på natten og at alle kommer seg ut tidsnok.

Hvor bør røykvarslerne plasseres?

- Røykvarslere skal monteres på høyeste punktet i taket, minst en halvmeter fra veggen

Hvor lenge varer batteriet i en røykvarsler?

– De fleste har utskiftbare batteri, andre har fastmonterte. I røykvarslerne med utskiftbare batterier bør en skifte disse én gang i året, selv om de kanskje varer litt lenger.

Krever en røykvarsler vedlikehold?

– Ja, støvpartikler som samler seg i røykvarsleren kan føre til ustabilitet. En tett røykvarsler har vesentlig dårligere egenskaper. Kom deg opp i gardintrappa og tørk av den.

Hvor ofte bør røykvarsleren sjekkes?

– Sjekk den med testknappen én gang i måneden. Det anbefaler Brannvernforeningen og vi. Hvis du sjekker med røykstikker en gang i halvåret så får du bekreftet at ikke bare testknappen virker, men også at røykvarsleren slår ut på nettopp røyk.

Kan en røykvarsler gå ut på dato?

– Ja, røykvarslere har en utløpsdato. Om du ikke finner den bør du teste varsleren regelmessig eller bytte den ut. Etter åtte til ti år går varsleren ut på dato. Da virker den dårligere og vil etter hvert slutte å fungere.

Hva bør man ellers ha i hjemmet?

– Enkelt slukkeutstyr bør være lett tilgjengelig, som slukkespray, pulver- eller skumapparat. Man kan også ha brannslange eller brannteppe. Det viktigste er at man har noe som fungerer, og at alle i huset vet hvordan de bruker utstyret.

Bør man ha brannøvelser hjemme?

– Svaret er utvilsomt ja. Det oppstår lett panikk hvis en røykvarsler begynner å ule midt på natten, men det hjelper betraktelig hvis alle har trent litt på hva man bør gjøre og hvordan man kommer seg ut raskt. Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten, så det er viktig å ha gått gjennom alt før noe skjer.

Kan det oppstå brann i strømkontakten?

– Ja, det kan det. Det er mange branntilløp som skyldes feil i det elektriske anlegget. Man bør sjekke det årlig. Mange branner i Norge kunne vært unngått om det elektriske anlegget hadde vært sjekket oftere.

Noen nøkkeltall om branner i Norge

Siden 1979 har det i snitt omkommet 62 personer hvert år. Tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide. Alle boliger skal ha minst én røykvarsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige er spesielt utsatt. Tall fra DSB viser at cirka 75 prosent av dem som omkommer i brann er i disse gruppene. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen.

Av alle branner Brann- og redningsvesenet rykker ut til starter hele 45 prosent på kjøkkenet. De fleste branner i boliger skjer på ettermiddagen.

Det skjer flest boligbranner om vinteren. Desember var måneden med flest branner i fjor. Nær halvparten av bygningsbrannene ble først oppdaget av automatiske brannalarmer eller røykvarslere.