Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

 1. Tryg Magasinet

Slik kjører du trygt og lovlig med tilhenger

Mange gjør feil når de kjører bil med tilhenger. Det kan sette både deg selv og andre i fare. Vi forteller deg hvordan du kjører trygt og lovlig med tilhenger.

Nærbilde av tilhengerfeste med tilhenger på

Hvem kan kjøre med tilhenger?

For å kunne kjøre bil med tilhenger, så må bilen i utgangspunktet være godkjent for å trekke tilhenger og du må ha førerkort klasse B. Hvor mye totalvekt du har lov til å trekke avhenger av om du har førerkortklasse B, B96 eller BE.

Har du førerkort i klasse B, så er det begrensninger på hvor stor tilhenger du kan trekke. Det er også begrensninger på hvor mye vekt du kan ha totalt – avhengig av bilens egenvekt og godkjenninger.

Heldigvis har Statens Vegvesen en enkel Tilhengerkalkulator som viser deg hva du har lov til ut ifra hvilken bil, tilhenger og førerkortklasse du har. Du kan også laste denne ned som app til mobil eller nettbrett.

Når du skal leie en tilhenger bør du alltid sjekke at du har lov til å føre den. Hvis ikke kan du ende opp med en bot.

Synder med farten

Når du kjører med tilhenger, så skal du ikke se deg blind på fartsgrensen. Du skal selvsagt aldri kjøre fortere enn fartsgrensen tillater, men det er ikke sikkert at du har lov til å kjøre så fort heller. Det er det nemlig tilhengeren din som avgjør.

Hvis tilhengeren din har en tillatt totalvekt over 750 kg, så skal den være utstyrt med bremse. Da kan du også kjøre opp til 80 km/t der fartsgrensen tillater det.

Men – hvis du kjører med tilhenger uten bremse, så har du ikke lov til å kjøre fortere enn 60 km/t hvis tilhengeren har en aktuell totalvekt på 300 kg eller mer. Her synder veldig mange som leier en liten tilhenger for dagen. Det hender ofte at man ser personbiler med en liten tilhenger ligge i 80 eller 90 km/t på motorveien – noe som altså ikke er lov.

Hvis du kjører med tilhenger uten bremse, så har du ikke lov til å kjøre fortere enn 60 km/t hvis tilhengeren har en aktuell totalvekt på 300 kg eller mer.

Slik sikrer du tilhenger og last

 • Sjekk at tilhengeren er ordentlig tilkoblet på hengerfestet. Løft på draget og sjekk at hengeren ikke bare popper av hengerfestet.
 • Koble til sikkerhetswire. Dette er kjempeviktig, fordi sikkerhetswire fungerer som nødbrems på tilhengeren hvis den skulle falle av i fart. Det er meningen at wiren i så fall skal ryke, så du trenger ikke å sikre den ytterligere med kjetting eller lignende.
 • Sjekk at ledningen er koblet til bilen slik at lysene på tilhenger virker.
 • Sjekk alle lys (både bremselys og blinklys). Dette er svært viktig for at førere bak deg i trafikken forstår når du bremser eller skal svinge.
 • Sjekk at dekkene i tilhengeren har nok luft slik at den ikke krenger.
 • HUSK å ta av håndbrekket på tilhengeren før du kjører. Hvis ikke så ødelegger du dekkene og kanskje felgene på svært kort tid.
 • Sjekk at lasten er forsvarlig sikret. Den skal tåle vindmotstand i fart, og skal ligge trygt både under en nedbremsing og akselerasjon. Gjør du feil her kan du skade andre bilister eller trafikanter, og kan følgelig få bot eller i verste fall miste førerkortet.
 • Bruk stropper som er CE-merket for godkjent sikring av last.
 • Sørg for at vektbalansen i tilhengeren er riktig slik at vekten ligger på tilhengerfestet og ikke bakover i tilhengeren. Hvis tilhengeren blir baktung vil den vingle i fart og du kan fort miste kontrollen.
 • Les deg opp i vognkortet både for bil og henger hvor mye vekt som er forsvarlig å trekke.
 • Husk at vekt på tilhengerfestet kan gjøre at lysene dine går oppover i stedet for ned i bakken. Det betyr at du selv kan få dårligere sikt i mørket og ikke minst at du blender møtende trafikk.
 • Sjekk gjerne at eventuelle bremser på tilhengeren fungerer slik som de skal før du starter turen.