Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

 1. Tryg Magasinet

Slik får du en trygg nyttårsfeiring

De siste nyttårsfeiringene har over 30 personer fått alvorlige øyeskader som følge av bruk av fyrverkeri, viser tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB). Ingen av de skadde brukte beskyttelsesbriller.

Fyrverkeri på nyttårsaften

Beskyttelsesbriller er en billig forsikring mot å få gjenstander i øynene på nyttårsaften. Ansiktet er spesielt utsatt denne kvelden og det er fort gjort å få gnister fra stjerneskudd eller fyrverkeri i øynene. Derfor anbefaler vi alle å ha på beskyttelsesbriller hele tiden når du er i nærheten av fyrverkeri eller stjerneskudd. Og dette gjelder både voksne og barn.
Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring

I fjor fikk ti personer alvorlige øyeskader i forbindelse med nyttårsfeiring og fyrverkeri. Ingen av de skadde brukte beskyttelsesbriller. Hvert år blir det også meldt inn mange titalls personskader på fingre, ansikt, hørsel og øyne.

Alkohol og fyrverkeri er livsfarlig

De fleste personskadene skjer når folk tenner på fyrverkeri i alkoholpåvirket tilstand. Tre av fire skadde i fyrverkeriulykker de siste årene er menn. 

Kombinasjonen av alkohol og fyrverkeri er livsfarlig. Hvert eneste år ser vi et hopp i skadestatistikken ved årsskiftet, særlig rundt brann og personskader.

– Vi ville fått langt færre fyrverkeriskader på personer og eiendeler dersom folk var mer oppmerksom på hvor farlig det egentlig er med fyrverkeri når de har drukket. Fyrer du opp monsterbatteriet ditt bør du være edru, sier Brandeggen.

Skadene trenger ikke å være selvforskyldte. Mye skyldes andres uforsiktighet eller rett og slett hærverk, men det er likevel mye du selv kan gjøre for å unngå at det er du som rammes av en skade eller ulykke.

– Det er betenkelig at mange av de som får personskade er under 18 år. Dette til tross for at det er 18 års aldersgrense for kjøp og bruk av fyrverkeri. Alle, både den som skal avfyre fyrverkeriet og de som ser på, bør bruke beskyttelsesbriller. Også ved bruk av stjerneskudd er det viktig å bruke beskyttelsesbriller, slik at barna ikke får gnister i øynene.

Ta hensyn til de firbeinte

Det er ikke alle som synes det er like hyggelig med fyrverkeri på nyttårsaften. Dette gjelder særlig kjæledyrene våre. De forstår ikke hva det er som skjer rundt dem og kan bli svært redde.

Vi anbefaler folk å sette kjæledyr inn på et rom som er stille – og som er mest mulig skjermet for lyd, lys og lukter utenfra slik at de ikke får med seg hva som foregår. Alternativt kan man sette på tv eller musikk for å distrahere dem. Gå på tur med hunden din på dagtid før fyrverkeriet starter, eller gjerne om natten når det har gitt seg.
Tor Kvinge ved AniCura Dyresykehus

– Noen kommer til oss og ber oss om å gi beroligende sprøyte til kjæledyret deres. Det har vi gått mer og mer vekk fra, fordi det er en del bivirkninger av det. Dessuten er det vanskelig å bedøve et dyr som allerede er krakilsk.

Det er altså viktig å holde dyrene innendørs under feiringen. Kjæledyr som er utendørs stikker gjerne av, og når ting endelig roer seg har de gjerne løpt i timevis og finner ikke veien hjem igjen.

– Særlig katter blir utrolig redde, men de er mer flinke til å gjemme seg og ligge i ro til faren er over. Min egen katt pleier konsekvent å gå bak bokhyllen. Der kan den ligge til omtrent andre nyttårsdag, fortsetter Kvinge.

Rydd opp restene med en gang

Fyrverkeri er eksplosiver og selv små mengder er nok til å gi livsvarige skader. Det er forbudt å overlate fyrverkeri til mindreårige.

– Husk at det er de voksnes ansvar å sørge for at barn og unge holder trygg avstand under oppskyting av fyrverkeri. Og ikke glem å rydde.

Mange barn finner rester av fyrverkeri første nyttårsdag og leker med dette. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen skader seg på det du har latt ligge igjen.

Slik får du en tryggere nyttårsfeiring:

 • Ha nok beskyttelsesbriller til alle 
 • Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid mens det ennå er lyst ute
 • Les bruksanvisningen nøye før bruk
 • Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadd
 • Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte
 • Bøy deg aldri over antent fyrverkeri
 • Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk
 • Hold god avstand fra oppskytingen
 • Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen
 • Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri. Som regel er det forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom kl. 18 og 02. 
 • Mange barn leter etter rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen skader seg på det du har latt ligge igjen.