Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Så mye snø tåler taket ditt

Hver vinter kollapser flere bygninger i Norge på grunn av store snømengder som har lagt seg på taket.

Hytter med mye snø på taket

Lar du mye snø ligge på taket kan det bli dyrt.

Det er huseiers ansvar å sikre bygningen og man er pålagt å jevnlig fjerne snø fra tak, vegger og terrasser. Skulle bygningen bli skadet på grunn av snø kan det indikere uaktsomhet, noe som igjen kan bety avkortning ved en eventuell forsikringserstatning.
Espen Opedal, sjef i Tryg Forsikring

La det være litt snø igjen

Med mye snø på taket er det ikke uvanlig å høre knirk og smell i konstruksjonen. I tillegg kan du oppleve at å åpne eller lukke dører og vinduer går tregt. Dette er tydelige tegn på stor belastning på taket.

– Når du måker taket bør det gjøres slik at takflatene hele tiden har mest mulig jevn belastning. Ikke måk kun én side av huset først. Dette gir skjev belastning og er mer kritisk enn en jevnere fordelt belastning. La det i tillegg gjerne være igjen et tynt lag med snø på taket så skader du ikke taktekningen, sier han.

Så mye snø tåler taket

Et klima i endring kan gi mer våt vinternedbør og store, plutselige snømengder som mange bygninger ikke er dimensjonert for. Mange er ikke klar over hvor mye eller lite snø taket deres egentlig tåler. SINTEF Byggforsk har sammen med Direktoratet for byggkvalitet laget noen regler.

For hus bygget mellom 1950 og 1979 tåler konstruksjonen vanligvis inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket. En kritisk snømengde for lette takkonstruksjoner er rundt 150 kilo per kvadratmeter. Tunge tak tåler gjerne noe mer.

For hus bygget etter 1980 er forholdet vesentlig endret da disse normalt sett tåler mer. En kritisk snømengde varierer her mellom 150 til 350 kilo per kvadratmeter. Tåler taket ditt f.eks. 250 kilo per kvadratmeter betyr det 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø.

For nyere hus med tak som kan tåle 350 kilo per kvadratmeter øker den kritiske mengden til 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.

– Heldigvis ser vi at de aller fleste vet når det er i ferd med å bli altfor mye snø på taket, og griper inn før det blir kritisk. Det er verdt å minne på om at skulle situasjonen være slik at du ikke kan måke selv, er du likevel pålagt å finne andre som kan gjøre det for deg, sier Opedal.