Vi oppdaterer systemene våre
Du kan derfor oppleve nedetid ved våre tjenester. Vi beklager ulempen dette medfører, og ber deg prøve igjen på et senere tidspunkt. 

 1. Tryg Magasinet

Gjør båten klar for vinteren

For båteiere betyr høsten at båten må klargjøres for å unngå kjedelige og kostbare skader som kan oppstå gjennom vinteren. Hvor mye du trenger å gjøre, avhenger av hvilken båt du har og om den skal ligge på sjøen eller settes i vinterlagring på land.

To båter ligger i havn

Hver vår ser jeg skader som kunne vært unngått ved å gjøre båten klar for vinteren. For eksempel frostsprengte motorer.
Johnny Hellesøy, båtekspert i Tryg Forsikring.

Båteksperten vår gir deg gode råd til hvordan du skal klargjøre båten for vinteren og hva du må tenke på for å unngå skader.

Vask med ferskvann

– Et enkelt råd er å gjøre rent kjølesystemet med ferskvann. Skal motoren stå med vann i gjennom vinteren, bør du helle på litt frostvæske. Da unngår du frostsprengning, forklarer Johnny. Han anbefaler videre å ta service på båten nå.

- Bytt motorolje, filter, drevolje eller girolje på undervannshus. Da unngår du ventetid på service til våren. Skal båten på land, bør båten vaskes med ferskvann så raskt som mulig. Ikke utsett arbeidet til våren. Da blir jobben bare tyngre. Bruk et effektivt vaskemiddel og en svamp, og når du først er i gang kan du ta en runde med voks og bunnstoff. Da sparer du tid på vårklargjøringen, sier den erfarne båteksperten.

Ta ut bunnpluggen

Mange fritidsbåter blir skadet gjennom vinteren. Enten ved at de sliter seg under en storm, men også båter som står på land kan bli skadet. En av gjengangerne er at motorrom eller skrog fylles med vann og får vann- eller frostskader.

- I løpet av vinteren kan det samle seg vann i båten. For å unngå vannskader under opplag, må du huske å ta ut bunnpluggen slik at vannet kan renne ut. Husk å sette pluggen tilbake før båten sjøsettes, sier Hellesøy.

- Ved opplag på land, kan feil bruk av støtter bli en kostbart affære. Sørg for at opplagsmateriellet er tilpasset båtens vekt og konstruksjon. Støttene må monteres skikkelig slik at båten står støtt uansett vær. Her stiller også forsikringsselskapene krav til båteierne, sier Hellesøy.

Når snøen kommer

En annen årsak til skader på fritidsbåter om vinteren er snø. Mange båter blir liggende altfor lenge med store snømengder som presser ned presenning og duk.

- Våt snø i store mengder kan bli svært tungt, og i noen tilfeller være direkte årsak til at  båter som ligger på vannet synker. Se til båten og fjern snø fortløpende. Båter på land må også sikres mot snømengder. Ikke bare kan båten få skjev vektfordeling mens den står på støtter men tung snø kan også skade overbygningen. Se også til at båten ikke står slik at den kan bli truffet av snø som raser ned fra tak, anbefaler Johnny. 

Tips til deg som har båten på land innendørs:

 • Bruk egnede skjøteledninger med god kapasitet. Tynne skjøteledninger eller skjøteledning på trommel kan bli varme og ta fyr.
 • Opplagsmateriell må være tilpasset båtens vekt og konstruksjon, særlig viktig for seilbåter.

Tips til deg som har båten på land ute:

 • Vær obs på vær og vind. Bruk bukker og utstyr som tåler en kraftig høst- eller vinterstorm.
 • Selv om båten ligger tilsynelatende trygt bør du ha tilsyn med den både før etter og under en storm.
 • Hvis båten ligger på tilhenger ute, sørg for at tilhengeren er låst og ikke utsatt for tyveri.

  Om båten ligger på vann:

  • Husk å lukke eventuell sjøventil så vannet ikke fryser i båten.
  • Tøm alt som kan fryse om bord (kraner og vannbeholdere).
  • Hell gjerne frostvæske i toalett og septikk.
  • Hvis båten er selvlensende – husk å stenge dette da båten fort kan synke under vekten av snø som får tilført sjøvann.