Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Fuktskader i bobil og campingvogn

Hvert år oppstår det store skader på bobiler og campingvogner som følge av fukt. Skadeomfanget øker med tid, men dersom fukten oppdages tidlig nok kan man fikse problemet før skaden utvikler seg. Fuktskader er et velkjent problem for Norges over 200 000 bobil- og campingvogneiere, og kostnadene kan bli betydelige.

Bilde fra en campingplass

Oppdages fukt, bør man umiddelbart få sjekket dette av en fagmann.
Magne Skjeggestad, Takstmann og bobilekspert i Tryg Forsikring

Fuktskader er en stor utfordring

Magne Skjeggestad er bobilansvarlig takstmann i Tryg Forsikring, og han ser mange skader som følge av fukt. 

- Fukt i bobil og campingvogn er en stor utfordring.  Dersom ikke fukten blir oppdaget i tide blir konsekvensene og kostnadene store, sier Magne. - Det er heller ikke noen hyggelig opplevelse, og reparasjonen er ofte veldig tidkrevende.

Fuktgarantier man bør sette seg grundig inn i

Bilene og vognene har fuktgaranti de første årene, men de varierer stort, fra 5 til 12 år. Dette betinger imidlertid at bilen blir fulgt opp innenfor meget stramme rammer. Det vanligste er at fukttest MÅ tas innenfor en frist på +/- 30 dager etter registreringsdatoen årlig. Er bilen registrert 1. april, må altså fukttest tas mellom 1. mars og 30. april på et godkjent merkeverksted dersom garantien fremdeles skal gjelde. Fristene og kriteriene kan variere fra merke til merke. 

Det er derfor svært viktig at fukttestene blir fulgt opp, da garantien ellers blir ugyldig. Bobilen blir heller ikke «friskmeldt», selv om man på et senere tidspunkt kan dokumentere at bilen er tørr. Er man for sent ute, bortfaller fabrikkgarantien for alltid. Skulle det bli fukt i garantiperioden, og man har dokumentasjonen, repareres selvsagt bilen kostnadsfritt for eier. 

Bobilforsikring med dekningen for fuktskade

Tryg utviklet derfor en dekning for fuktskader som er oppstått som følge av fukt i tak, vegger og gulv på bobil og i campingvogn. Det er da et krav om at det skal utføres en fukttest som kan dokumenteres, minimum en gang hvert forsikringsår.

- Det er en stor fordel om fuktskader i bobiler og campingvogner avdekkes tidlig, sier produktsjef Øyvind Stople i Tryg Forsikring.

- Fukt er et av de aller største og dyreste skadeproblemene vi ser på disse kjøretøyene. Når vi avdekker mulige fuktproblemer tidlig, vil omfang og reparasjonskostnader bli kraftig redusert. Dette kommer kundene til gode ved at de slipper skader på kjøretøyene sine. Fukttestene er derfor svært viktige for å oppdage fukten så tidlig som mulig, og begrense skadene, fortsetter Øyvind.

Fuktsensor

I den forbindelse ønsker vi Avara Moist hjertelig velkommen. Avara Moist er en helautomatisk fuktalarm med tidlig varsling som kontinuerlig overvåker om det skulle oppstå en lekkasje i din bobil eller campingvogn. 

- Foreløpig har vi lite erfaring med produktet, men vi har blitt løpende informert av Avara underveis i utviklingen, og det virker som et svært godt supplement til den årlige fukttesten, sier Magne Skjeggestad i Tryg Forsikring. Avara Moist erstatter ikke den årlige fuktkontrollen, men vil kunne gi tidlig varsling om en lekkasje oppstår mellom to fuktkontroller hos forhandler. 

I tillegg er det viktig at eier selv følger med, og tar en titt en gang iblant rundt luker, bak gardiner, i hjørner foran og bak, og i bagasjerom, som er de mest utsatte stedene. Oppdages fukt, bør man umiddelbart få sjekket dette av en fagmann, avslutter Magne.

Les mer om Avara Moist

Bra for både kunder, miljøet og Tryg

Det mest bærekraftige som finnes er at skader unngås. Det reduserer påvirkningen av miljøet, øker følelsen av trygghet for deg som kunde og reduserer de økonomiske kostnadene. Vi klarer dessverre ikke forhindre at alle skader skjer, og da er det viktig å redusere skadeomfanget og håndtere situasjonen på en god måte. Med bærekraftige produkt, tjenester og kravbehandling skal Tryg Forsikring blant annet redusere fotavtrykket vårt vesentlig med 10-15 000 tonn CO2 reduksjon innen 2024. Dette er i tråd med FNs bærekraftsmål nr. 12 om ansvarlig forbruk og produksjon og nr. 13 om å stoppe klimaendringene. 
 
Avara Moist fuktsensorer er et godt eksempel på hvordan vi jobber mer bærekraftig. Å redusere både forekomsten og omfanget av fuktskader i bobil og campingvogn er ikke bare lurt rent økonomisk, det gir også lavere miljøpåvirkning. Når man oppdager fukt tidlig, reduserer man behovet for å reparere, bytte og bygge. Alle parter vinner på det - både kunden, miljøet og Tryg.