Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Dette knepet bør du lære barna på Halloween!

Når det er Halloween er mange små svartkledde vampyrer, spøkelser og hekser ute etter knask. Slik gjør du ferden tryggere.

To jenter og en gutt som er utkledd som hekser på halloween, går på en vei

Ta på barna refleks, eller gjør refleks til en del av kostymet ved for eksempel å bruke refleksspray eller refleksgarn. Man kan gjøre mye kult med refleksspray direkte på kostymet, men det viktigste er at barna blir sett i mørket. Vil du være helt sikker bør de ha nyere og godkjente reflekser eller refleksvester på i tillegg.
Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Skummelt å la være

Barn i gatene på Halloween er gjerne svartkledd og lite synlig, men det er fullt mulig å gjøre ferden tryggere. Sjansen for å ikke bli sett langs en uopplyst bilvei reduseres med 85 prosent om man bruker refleks. Det viser også tall fra Tryg Trafikk. Kun fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks, viser tall fra Trygg Trafikk.

– Refleks er derfor vårt viktigste tips på Halloween. De små som er ute i gatene om kvelden er gjerne kledd i mørke farger, det er nylig blitt én time tidligere mørkt på grunn av vintertid, og er det i tillegg regn i lufta er de nesten umulige å se i mørket for bilister. Til et Halloween-kostyme er kanskje refleksbrikker ikke det kuleste, men da kan man bruke refleksspray eller feste på refleksarmbånd rundt armer og bein, sier han.

Spøker for gamle reflekser

Et annet godt råd å ta med seg inn i høstmørket, er å sjekke refleksene og tenke over om det er på tide å bytte dem ut.

– Reflekser har faktisk en «best før» dato, og bør skiftes ut hvert tredje år. Den reflekterende overflaten blir rett og slett slitt, det gjelder refleksvester også. Så selv om kostymet er det samme som i fjor, er det en grei tradisjon å bytte ut refleksene, sier Brandeggen.

Knask eller knep?

Halloween feires i Norge den 31. oktober hvert år. Markeringen av kvelden er opprinnelig en kristen skikk som har utviklet seg til en ikke-religiøs feiring.

Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat? I Norge har Halloween fått fotfeste de siste årene. Her sier man gjerne knask eller knep, om man vil gi en godbit eller få en rampestrek.

En billig forsikring

De siste fem årene har 68 fotgjengere mistet livet i trafikkulykker her i landet, mens over 2000 har blitt skadd. Mange ulykker skjer i mørket på kveldstid. Halloween er ingen utpreget ulykkesdag i Norge. Statistikken forteller at det ikke er noen markant økning i antall trafikkulykker 31. oktober til tross for at tusenvis av barn trekker ut i gatene i kveldsmørket. Likevel bør man ta sine forholdsregler, og refleks er en billig forsikring.

– Uten noe reflekterende i mørket er du først synlig for bilisten på 25 - 30 meters avstand. Med refleks vil du bli sett på 140 meters avstand. En bilist i 50 km/t har dermed ti sekunder i stedet for to sekunder til å reagere på. Det kan være forskjellen på liv og død, sier Brandeggen.

De fleste bruker faktisk ikke refleks

  • Over 1, 7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk, viser en undersøkelse av TNS Kantar for Trygg Trafikk og SpareBank1.
  • Fysiske tellinger viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks, ifølge Trygg Trafikk. Dårligst er voksne i alderen 30+ og menn. Flinkest er barna.
  • De fleste ulykker skjer i byene og når folk krysser gaten. Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks.
  • Ulykkesstatistikk fra Statens vegvesen viser at en tredjedel av fotgjengerulykker skjer i mørket.
  • Statistikk viser også at halvparten av fotgjengere som omkommer i trafikkulykker ikke brukte refleks.