Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

For informasjon om skogbrannene på Rhodos, se denne siden.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Stress ned i påsketrafikken

Fredag før påskeuken er den store utfartsdagen på veiene her i landet. Mer enn halve Norge skal ut og reise i påsken og tusenvis pakker bilen og haster avgårde til hytter og fjell. Dette er dagen da det smeller oftest i påsketrafikken. 

Bil har kjørt i en annen bil bakfra

Fredag før palmesøndag er en bulkefredag. Tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1658 bilskader til forsikringsbransjen, 30 prosent mer enn en gjennomsnittsdag. Det var hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen.
Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Kolliderer for hundrevis av millioner

Statistikken fra Finans Norge forteller at de aller fleste trafikkulykker skjer tidlig i påsken, gjerne de første dagene. I fjor var det over 12.000 ulykker totalt i påsken som kostet forsikringsselskapene vel 264 millioner kroner. Ingen omkom, men de siste fem årene har ni personer mistet livet i trafikken i påsken.

– Hvert år skjer det vel 70 ulykker med personskader i påsketrafikken. Mange har det altfor travelt med å komme seg av gårde og skal i tillegg gjerne handle på veien, noe som ofte medfører bulkeskader til og fra parkering på et kjøpesenter. I fjor var det flest ulykker mellom klokken 12 og 13, med nær tre ulykker hvert minutt, sier han.

Menn kolliderer mest

Langt over dobbelt så mange mannlige sjåfører var innblandet i trafikkulykker den første fredagen i påsken i fjor, som kvinner. Verstingen var en mannlig sjåfør i alderen 50 - 64 år.

– Dette ser vi hver eneste av de klassiske bulkedagene gjennom året. Menn er hardere på gassen enn kvinner. Mange biler på veien og tidvis kø pleier i tillegg å medføre en del uvettige forbikjøringer. Det oppjagede tempoet er mye av årsaken til at denne fredagen topper skadestatistikken i påsketrafikken, sier Brandeggen.

Pakk påskebilen riktig

Nattefrost og til dels store snømengder preger fremdeles værbildet, ikke minst over fjellet. Samtidig er mange biler fredag fullpakket med voksne og barn, skiutstyr og klær, mat og drikke. Da gjelder det å pakke bilen riktig.

– Tenk deg at du må bråbremse. Hva er sikret og hva kan komme flyvende gjennom luften og gjøre stor skade? Du må sikre alle slike gjenstander, enten ved å stroppe de fast eller pakke de i bager og ryggsekker som kan ligge sikret i bagasjerommet. Helst bak et bagasjenett eller hundegitter. Har du skiboks så sørg for å stroppe fast absolutt alt du putter der. En kraftig oppbremsing og løse ski kan fyke rett ut. Og ha med nok mat og drikke i tilfelle trafikken skulle stoppe opp. Det blir fort lange køer ved et trafikkuhell, sier han.

Ingen skam å kjøre rolig

Utover påsken faller ulykkesfrekvensen som oftest med mindre ulykker. Folk har påskeferie og er opptatt med andre aktiviteter enn å kjøre bil. Heller ikke når hyttefolket skal hjem igjen er det noen markant økning i antall trafikkulykker.

– Tvert imot. Det er nesten en halvering i forhold til de første dagene av påsken. Folk har roet seg og tar ting mer som de kommer. 1. og 2. påskedag er gjerne dager med køer og mer saktegående trafikk. Det i seg selv kan forebygge ulykker, sier Brandeggen som har sin egen trafikkvettregel for påsken:

– Det er ingen skam å kjøre rolig og komme trygt frem!

Tryg Forsikrings påskeønsker:

  • Sjekk værmeldingen og planlegg turen, ha mye mat og drikke i bilen.
  • Få handleturen unnagjort og kom dere avgårde før kl. 12.
  • Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.
  • Ved kjøpesenter, parker bilen langt fra inngangspartiet. Da er sjansen for sammenstøt minst.
  • Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt når du skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.
  • Tilpass farten etter forholdene, hold fartsgrensen og ikke fokuser på mobilen.