1. Tryg Magasinet

Skal du bake med smult? ikke la gryta gå i lufta...

Etter å ha sett disse bildene vil du ALDRI vurdere å bruke vann for å slukke brennede fett eller smult.

smultgryte

For mange er smultringer en av kakene som må på bordet til jul. Dessverre er nettopp smultbakst en av årsakene til at desember er den måneden med flest husbranner i Norge, faktisk dobbelt så mange som en gjennomsnittsmåned.

Kokende fett blir ekstremt varmt, og står det på uten tilsyn kan det raskt ta fyr. Får flammene tak i en avtrekksvifte med filteret full av fett, kan det kjapt sette kjøkkenet i brann. Bildet over er fra en øvelse hos Falck Nutec. Brannmennene lot en gryte med smult stå så lenge på komfyren at den tok fyr. Så helte han oppi en kopp med vann. Resultatet taler for seg.

Råd for trygg julebakst

  • Skift ut eller vask filteret i avtrekksviften.
  • Aldri forlate en smultgryte.
  • Tar det fyr i smultgryten – slukk ALDRI med vann. Da vil brannen eksplodere.
  • Ha et grytelokk av metall tilgjengelig som du kan kvele flammen med.
  • Bruk helst ikke glasslokk, da glasset kan sprekke av varmen.

Oppskrift på smultringer

Når du er klar til å bake smultringer, kan du f.eks bruke denne oppskriften fra matprat.no

  • 4 stk egg
  • 250 g sukker
  • 1 dl kremfløte
  • 100 g smør
  • 1 ts revet sitronskall
  • ¼ ts malt kardemomme
  • 1 ts hornsalt
  • ca. 500 g hvetemel

1. Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett pisket krem og smeltet, avkjølt smør. Ha i sitronskall og mel tilsatt kardemomme og hornsalt. Rør deigen sammen, og la den hvile en stund i kjøleskapet.

2. Kjevle ut litt av deigen til en passe tykk leiv. Stikk ut emner med en smultringutstikker.

3. Kok kakene i smult eller matfett til de er passe brune og stekt i gjennom.