Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

For informasjon om skogbrannene på Rhodos, se denne siden.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet

Det er svært tørt de fleste steder i Sør-Norge nå i påsken, og de siste dagene har brannvesenet rykket ut og slukket flere gress- og skogbranner. Til tross for at det nå er forbud mot å tenne bål i skog og mark, er det grunn til å frykte flere skogbranner fremover. 

Brann i gresset i en skog

Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet, med bålbrenning og grilling som de vanligste årsakene. Når vi nå allerede ser flere skogbranner som trolig skyldes uforsiktig omgang med ild eller engangsgriller, frykter vi en gjentagelse av fjorårets rekordmange skogbranner.
Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Brenner for hundrevis av millioner

Det ble registrert over to tusen skogbranner i fjor, dobbelt så mange som året før, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB. Åpen ild og varme utløste forsikringserstatninger på vel 200 millioner kroner i 2018, viser tall fra Finans Norge. April var en av de verste månedene i fjor.

– Når påsken i år er såpass sent er det meste av snø og vinter borte langs kysten i Sør-Norge. Folk som er ute i skog og mark eller på hytta bør virkelig tenke seg om før de tenner bål eller fyrer opp engangsgrillen nå. Det er kritisk tørt mange steder og gnister antenner lett tørt gress og løv, spesielt hvis det er litt vind i tillegg, sier han.

Kan miste forsikringserstatning

Meteorologisk institutt advarer om fare eller stor fare for skogbrann i 14 fylker nå i påsken, og det er egentlig bare i Nord-Norge at faren for skogbrann er liten. I sør er det unormalt mye tørt gress og brennbar lyng, som et resultat av den tørre sommeren i fjor.

– Påsken er så vidt i gang og vi har allerede registrert bolighus som har brent ned til grunnen, trolig som følge av en gressbrann som spredte seg. Det er verdt å minne om at folk kan bli erstatningspliktig dersom de utviser uaktsomhet. Har man utløst en stor skogbrann risikerer man både bot og fengsel. For noen kan forsikringserstatningen bli avkortet. Ved grov uaktsomhet risikerer man i verste fall ingen erstatning, sier Brandeggen.

Sett aldri engangsgrill på bakken

I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september hvor det er forbudt å tenne opp bål og grill i, eller i nærheten av, skog og annen utmark. Brannvesenet kan i enkelte tilfeller gi tillatelse til å tenne bål hvis en søker. Sjekk alltid hvilke regler som gjelder for din kommune.

Hvis man skal grille på områder som er langt unna skog og utmark, for eksempel i hager eller på tilrettelagte grill- og bålplasser i parker, gjelder den alminnelige aktsomhetsplikten. Dette innebærer at du må være forsiktig, ansvarsfull og bålet må være fullstendig slokket før du forlater stedet.

Hvis du bruker engangsgrill, må du huske å vurdere brannfaren mot underlaget. Under engangsgrillen blir det varmt og underlaget kan fort ta fyr eller bli skadet av varmen. Sett aldri grillen direkte på bakken.

Tips til trygg bålbrenning:

  • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
  • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
  • Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
  • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.

 

Kilde: DSB