Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

  1. Tryg Magasinet

Gi kjæledyret en god jul

Jul betyr god mat og kos for de fleste av oss. Dessverre er ikke god julemat for oss, det samme som god julemat for hund og katt. Det kan faktisk være direkte farlig. Veterinærer opplever en kraftig økning i antall hunder og katter som trenger hjelp i førjulstiden.

Hund og katt ligger foran et juletre.

Hunder tåler som regel ikke fremmed mat, og fet julemat samt julesnop som sjokolade kan føre til alvorlig magetrøbbel og forgiftning hos hunder.
Kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Sjokolade er farlig

Julen kan være en slitsom tid for mange kjæledyr. Huset bugner over av julemat og julesnop, og det er ikke bare mennesker som lar seg friste. Dessverre ender spesielt mange hundeeiere opp hos dyrlegen i julen.

– Den vanligste juleskaden er hunder og katter som har spist noe de ikke skulle. For hundene sin del er det oftest alle typer sjokolade, men også druer, rosiner, store bein, bolledeig og ting som kan sette seg fast i mage-tarm-kanalen, sier veterinær Tor Kvinge.

For kattene er julepynt og giftige planter den største trusselen.

– Vi ser helt klart en økning i antall hunder og katter som trenger behandling rundt juletider. Årsaken er at det ligger mer rester fremme enn vanlig, som for eksempel sjokolade, sier Kvinge.

Behandling kan bli dyrt

De største feilene, som spesielt hundeeiere gjør, kan imidlertid unngås. Derfor bør julen være en tid på året hvor dyreeiere sjekker hvilken dyreforsikring de egentlig har, slik at man er sikker på hva denne dekker om for eksempel kjæledyret ditt plutselig må opereres.

Prisen for å behandle en pinnekjøtt-forgiftet hund kan fort komme opp i titusenvis av kroner.

– Forgiftningsskader øker i juletiden, men erfarne hundeeiere vet at tradisjonell julemat og julesnop for oss mennesker kan være farlig å få i seg for våre firbeinte venner, sier Brandeggen.

Nordmenn bruker en halv milliard kroner i året på å forsikre sine firbeinte kjæledyr. I en fersk forbrukertest av dyreforsikringer, gjennomført av Norsk Familieøkonomi, kommer Tryg Forsikring best ut.

Gode råd:

  • JULEKVELDEN: Pass på innpakningspapir og innpakningsbånd. Disse kan kvele katter. Ikke fall for fristelsen å gi kjæledyrene salt eller søt mat.
  • SJOKOLADE: Må unngås! Hunder som får i seg for mye mørk sjokolade kan dø av det. 140 gram sjokolade kan ta livet av en hund på 25 kilo.
  • BAKST: Gjærdeig kan sprenge på i magesekken og føre til alkoholforgiftning.
  • BRANNSKADER: Vær forsiktig med levende lys, åpne peiser og varme gryter. Hver jul brannskades hunder og katter. Tynne ledninger med julelys kan være fristende å tygge på for katter og valper.
  • JULEBLOMSTER: Julestjernen er giftig, det samme er flere andre blomstertyper. Hold dyrene unna!
  • KAST RESTENE: Pinnekjøtt og ribbe er farlig for hunder. Ikke fall for fristelsen å gi hunden din restene fra julemiddagen. I beste fall må du takle en ubehagelig hundediaré, mens hunden har det vondt. Hunden kan bli alvorlig syk av julemiddagen din.
  • AKUTT NYRESVIKT: Druer og rosiner er også farlig. Tryg Forsikring har hatt saker hvor hunder har fått akutt nyresvikt. Kun et par druer kan føre til alvorlige mageskader hos små hunder.
  • HA KULL I HUSET: Flytende kull eller kull i pulverform bør en ha i huset. Om hunden har fått en lett forgiftning eller løs mage kan flytende kull hjelpe. Medisinsk kull er effektivt mot ulike forgiftninger, og du får kjøpt det på apoteket. Det som er bra er at det tar til seg giftstoffene, og gjør at de binder seg i magen.
  • NOE SNACKS ER BRA: Hunder skal ikke ha snacks og mat som du koser deg med. Men det er unntak; en hund kan trygt få gulrot, agurk og eple å gnage på. I tillegg finnes det mye godsaker å få kjøpt hos veterinær og dyrebutikk som er sunt og godt for hunden din.
  • HJELP Å FÅ: Kontakt din lokale veterinær eller vakthavende veterinær i ditt distrikt. Ved forgiftning kan giftinformasjonen kontaktes på tlf. 22 99 13 00.