Nettsiden vår blir snart enda bedre

Akkurat nå jobber vi med noen tekniske forbedringer av nettsiden vår. Dette kan bety at kjøp av forsikring, melding av skade og Min side/Min bedrift ikke fungerer som de skal.
Ingen grunn til panikk  – du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Akkurat nå har vi noen tekniske utfordringer

Vi opplever noen tekniske utfordringer, og noen av våre tjenester er derfor utilgjengelig akkurat nå. Vi jobber med å ordne feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen. Beklager ulempen!

For informasjon om skogbrannene på Rhodos, se denne siden.

Vi har fått henvendelser fra kunder som har mottatt e-poster om refusjon av et beløp på en gammel forsikringsfaktura. Disse e-postene er svindelforsøk. Vi oppfordrer alle om ikke å klikke på lenkene i disse e-postene og om å slette e-postene umiddelbart. 

 1. Tryg Magasinet

Færre boliginnbrudd og tyverier

Antall innbrudd og tyverier fra boliger fortsetter å synke, viser ferske 2018-tall fra Finans Norge. De ti siste årene er erstatninger etter innbrudd og tyveri i private boliger og hytter nesten halvert.

En rød ytterdør som er brutt opp.

Vi er på Europatoppen i antall boligalarmer. Nær en halv million boliger er nå sikret på denne måten her i landet, og i takt med økt fokus på tyverisikring i hjemmet er dette trolig hovedårsaken til at det blir færre og færre innbrudd og tyverier fra norske hjem.
Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring

For ti år siden, i 2009, ble det stjålet verdier for 747 millioner kroner fra boliger og hytter, justert for prisstigningen. Tilsvarende tall for i fjor viser 375 millioner kroner.

– Jeg velger å tro at nordmenn ikke lenger er naive og uforsiktige. Spesielt i forhold til organiserte innbruddsraid hvor profesjonelle tyver plukker ut tomme hus innen et konsentrert område i ferietiden, ser vi nå en rekke eksempler på årvåkne folk som slår alarm og varsler hele nabolag via sosiale medier som Facebook, sier han.

Ferietid er tyveritid

Ikke alt var bedre før. På 90-tallet lå ofte de årlige erstatningene etter innbrudd og tyveri fra boliger og hytter på over 800 millioner kroner. Deretter har det gradvis gått nedover, avbrutt av en stor oppgang rundt 2010.

– Til tross for færre innbrudd og tyverier gjennom året ser vi at ferietiden er høytid for tyvene. Kriminelle kommer gjerne med tomme varebiler midt på natten og nærmest tømmer en enebolig i løpet av få timer. Alt av verdisaker i boligen forsvinner, til og med kjøleskapet, fryseren, oppvaskmaskinen, vaskemaskinen og tørketrommelen. Vi har sett tilfeller der alt av hagemøbler og redskaper, gressklipperen, verktøy og vannsprederen ble stjålet, sier Setnes.

Sjekker Facebook

Forebyggelseseksperten mener det ofte gjelder å få innbruddstyvene til å tro at noen er hjemme, at risikoen ved å bryte seg inn i huset er for høy.

– Grove innbrudd er sjeldent spontant, men skjer etter at kriminelle har utpekt én bolig de antar høyst sannsynlig er ubebodd akkurat da. Er familien på ferie og ingen ser innom huset på noen dager vet tyvene at de kan raide boligen i ro og mak. Ofte spaner de på hus i ett strøk og merker seg de som ser tomme ut. Så sjekker de hvem som bor der, og om disse har lagt ut noe på sosiale medier som tilsier at de er bortreist på ferie. Bilde av deg og familien rundt svømmebassenget i Spania er altså ikke lurt å dele med alle andre. Legg de heller ut når dere er kommet hjem, sier han.

Gode naboer er gull verdt

Det er fremdeles slik at Skandinavia og Norge frister mange med uærlige hensikter og mye av verdisakene som stjeles forsvinner ut av landet.

– Ikke reis bort uten å tenke deg om. La noe lys stå på. Be familie, naboer eller venner om å måke snø eller klippe gresset, tømme postkassen og kaste søppel i søppelkassen. Lån gjerne bort parkeringsplassen foran huset, eller sørg for trafikk til huset sånn at eventuelle tyveribander merker seg at huset tilsynelatende er bebodd. Det gjelder å «lure» tyvene til å tro at dere ikke er bortreist på ferie, sier Setnes som samtidig oppfordrer de som er hjemme til å følge litt ekstra godt med i ferietiden.

– Vær en god nabo og følg litt med i nabolaget. Ser du ukjente luske omkring eller biler med ukjente som kjører ofte og sakte forbi bør du være på vakt. Tips politiet dersom du har mistanke om at kriminelle spaner i nabolaget, på jakt etter tomme boliger, sier han.

Huskeliste før ferie

 • Ta bilder av verdigjenstandene dine. Lagre på mobil eller i skyen.
 • Fjern smykker og verdisaker fra soverommet og badet.
 • Lås vinduer og dører og la ikke verdifulle gjenstander ligge synlig fremme.
 • Ikke la en stige ligge tilgjengelig ved huset. Fjern den eller lås den fast.
 • Stopp post, reklameutsendelser og aviser. En full postkasse er en invitasjon til tyver.
 • Ikke la søppelkassen stå tom. La gjerne naboer eller venner fylle på etter hvert.
 • Avtal med naboer og venner til å passe på og se til huset mens dere er borte.
 • Få noen til å klippe gresset og vanne plen og blomster mens dere er borte.
 • Husk litt belysning. Har du mulighet, varier belysningen.
 • Ha lås på ytterdører og utsatte vinduer som er godkjent av forsikringsselskapene.
 • Ha litt varme på slik at huset holder en lugn temperatur.
 • Steng hovedkranen for å unngå lekkasje dersom et rør skulle sprekke.
 • Sjekk at komfyr, oppvaskmaskin, vaskemaskin, tørketrommel og andre elektriske artikler er slått av før du reiser.
 • Sikre trampoliner og hagemøbler i tilfelle det blir sterke vindkast mens du er bortreist.
 • Sjekk at avløp og rister er rensket for blader, gress og kvister i tilfelle det blir et kraftig regnskyll eller mye regn på kort tid mens du er på ferie.
 • Sjekk at takrennene er rensket og uten lekkasjepunkter.
 • Trekk ut alt du kan av elektriske støpsler i tilfelle lynnedslag.
 • ­Vask kjøkkenbenken, spisebordet og alt der det kan være flekker av saft eller noe søtt. Det hjelper mot maur eller andre kryp.